SNS Reaal begint met het terugbetalen van kapitaalinjectie Staat

Amsterdam. SNS Reaal gaat eind van deze maand 250 miljoen euro aflossen van de 1,25 miljard euro steun die de bank-verzekeraar eerder ontving van de Staat en van de Stichting Beheer SNS Reaal. Het bedrijf lost voor 185 miljoen af aan de Staat en nog eens voor 65 miljoen aan de eigen stichting. Het vervroegde aflossen is gunstig voor SNS, omdat na 1 december een boete betaald moet worden van 50 procent. Het gaat om de inkoop van zogenoemde core tier 1 securities, een soort effecten die SNS bij het kernkapitaal mocht optellen, die de Staat en de stichting vorig jaar op 14 november kochten in ruil voor de steun. De Staat kocht destijds voor in totaal 750 miljoen euro van deze securities, de stichting voor 500 miljoen euro. SNS haalde op 24 september 135 miljoen euro op met een emissie. Dat geld gebruikt SNS nu om een deel van de staatssteun af te lossen. De rest van het daarvoor noodzakelijke bedrag haalt SNS uit de zogenoemde solvabiliteitsbuffer van haar verzekeraar. Toezichthouder DNB is al akkoord.