Show is na één helft voorbij

AC Milan en Real Madrid bleven na een spectaculaire eerste helft steken op 1-1.

Van Nistelrooy keerde terug in de Champions League, Huntelaar speelde niet.

Real Madrid forward Karim Benzema of France, left, scores a goal as AC Milan goalkeeper Nelson Dida of Brazil during the Champions League, group C, soccer match between AC Milan and Real Madrid at the San Siro stadium in Milan, Italy, Tuesday, Nov. 3, 2009. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

AC Milan-Real Madrid, het is zo’n affiche tussen de talloze nietszeggende wedstrijden in de eerste ronde van de Champions League waar je vooraf veel van verwacht. Een duel tussen twee voetbalgrootmachten uit Italië en Spanje. Een ontmoeting met historie. Een wedstrijd waarin gevestigde namen als Iker Casillas, Kaká, Ruud van Nistelrooy, Clarence Seedorf, Ronaldinho en Filippo Inzaghi samen met jonge talenten als Karim Benzema, Gonzalo Higuain en Alexandre Pato het internationale voetbalpubliek moeten zien te vermaken.

De vooraf zo hooggespannen verwachtingen kwamen in het San Siro in Milaan alleen in de eerste helft uit. Na rust waren beide elftallen te moegestreden om na de 1-1 ruststand nog vol voor de zege te gaan. AC Milan en Real Madrid namen na negentig minuten genoegen met een punt. Daarmee houden beide ploegen een goed uitzicht op de volgende ronde.

Het voorspel van de dertiende onderlinge ontmoeting verliep geheel in stijl. Op het moment dat de Braziliaanse ster Kaká in het wit van de Spaanse landskampioen het veld van zijn oude werkgever betrad, gaven de fans van de rossoneri hem een staande ovatie. Een ontvangst die een van de beste voetballers ter wereld verdiende. Het publiek in Milaan was de middenvelder dankbaar voor de vele mooie momenten die hij hun de afgelopen jaren schonk. Dat Kaká voor een transfersom van 65 miljoen euro de overstap naar ‘de Koninklijke’ maakte, werd hem vergeven.

In Milaan houden ze nog altijd velen malen meer van Kaká dan van Huntelaar, die voor 15 miljoen euro overkwam van Real Madrid. De Nederlandse spits werd vreemd genoeg gepresenteerd als de opvolger van de Braziliaanse spelmaker. Maar de statische Huntelaar lijkt in vrijwel niets op Kaká. De spits moest gisteren wederom genoegen nemen met een plaats op de bank. Trainer Leonardo ziet in Huntelaar nog zeker geen verlosser. Het is een teken aan de wand dat de al eerder afgeschreven Marco Borriello wederom in de basis mocht beginnen.

Kaká en Huntelaar waren gisteravond niet de enige twee voetballers die zowel in het zwart-rood van AC Milan als in het wit van Real Madrid speelden. Ook de Nederlander Seedorf, die gisteren zijn 143ste internationale clubwedstrijd onder de vlag van de UEFA afwerkte, kwam uit voor beide clubs. In het verleden schitterden de voetballers Christian Panucci, Fernando Redondo, Pablo García, Ronaldo, Emerson en David Beckham zowel in het San Siro als in het Santiago Bernabéu.

Na de 3-2 overwinning van AC Milan twee weken geleden in Spanje, was Kaká er met Real Madrid alles aan gelegen om sportieve revanche te nemen. De sierlijke middenvelder nam vanaf het begin het heft in handen. Het was een tijdje wat stiller geweest rond de international van Brazilië, maar sinds de blessure van wereldster Cristiano Ronaldo zijn de ogen weer op Kaká gericht.

Kaká liet na elf minuten in een wervelende actie tegen oud-ploeggenoot Alessandro Nesta voor het eerst zijn grote klasse zien. De actie strandde echter vlak voor het doel van Dida in schoonheid. De toon was wel gezet. Real Madrid was in de beginfase de betere ploeg. In de eerste twintig minuten waren een paar grote kansen echter niet besteed aan Sergio Ramos, Higuain en Benzema. AC Milan kon daar slechts een mogelijkheid van Pato tegenover zetten.

Na een half uur spelen was het Kaká die aan de basis stond van de openingstreffer. Na een pass van Marcelo omspeelde de nummer acht van Real Madrid Seedorf op eenvoudige wijze en haalde vervolgens hard uit op het doel. De matig keepende Dida kon de bal ternauwernood keren, maar was kansloos op de rebound van Benzema: 0-1. Het doelpunt van de Fransman was het eerste doelpunt van Real Madrid in San Siro in 53 jaar tijd. José Iglesias was in 1956 de laatste Madridista geweest die daar het net had gevonden.

Kaká, Benzema en de rest van de selectie van coach Manuel Pellegrini konden niet lang genieten van de voorsprong. In de enerverende eerste helft maakte Ronaldinho in de 35ste minuut via een strafschop gelijk. In de tweede helft vielen beide ploegen ver terug. De ‘oudjes’ Raúl, Van Nistelrooy en Inzaghi konden als invallers het verschil niet maken.

    • Koen Greven