Seegers kan terug naar Nederland

De Nederlander Frits Seegers vertrekt bij Barclays. De energieke ‘gorilla’ leerde bankieren bij Citigroup en wordt nu genoemd voor ABN Amro.

Fritz Seegers head consumer banking for Barclays bank. Photographed in Barclays head office London. Photo from: Alex MacNaughton 22C Highgate West Hill, London, N6 6NP 07774 839 660 alex.macnaughton@virgin.net Vat No. 722 764 5 MacNaughton, Alex

Frits Seegers, de nummer drie van de Britse bank Barclays, stond bij zijn personeel niet bepaald bekend als zachtzinnig. Wie niet voor dag en dauw op kantoor was of zijn zaakjes niet goed kende, kon direct een uitbrander van hem verwachten of erger. Niet voor niets was zijn bijnaam ‘Gorilla’. Gisteren bleek dat Seegers (51) zelf echter op weinig zachtzinnige wijze aan de kant is geschoven door topman John Varley en de onstuitbare nummer twee Bob Diamond, de best betaalde bankier in de Londense City.

Zo wordt de carrière van Seegers bij Barclays, waar hij leiding gaf aan de afdeling voor consumenten en bedrijven, enigszins in de kiem gesmoord. Met veel fanfare en een financieel pakket ter waarde van 12 miljoen pond (toen nog 17 miljoen euro) was hij in 2006 binnengehaald. Hij moest de bank, die al over een goede investeringspoot beschikte, ook op andere terreinen omhoogstuwen.

Met tomeloze energie wierp Seegers zich op zijn werk. Hij gaf de bank ook buiten de Britse thuismarkt meer houvast op de consumentenmarkt. Zo versterkte hij Barclays’ positie in Zuid-Europa, Rusland en Indonesië. De winst van zijn afdeling steeg fors, zij het minder dan die van Barclays Capital, de zakenbank waar Diamond de scepter zwaaide.

Voor Seegers bij Barclays aantrad had hij er al zeventien jaar opzitten bij de Amerikaanse megabank Citigroup. Het was ook in de VS dat Seegers, zoon van een Philipstopman, het bankiersvak leerde na een studie economie aan de Universiteit van Chicago (en een eerdere studie aan de TU in Delft). Hij werkte voor Citigroup in zowel de Verenigde Staten als Azië.

Zijn band met Azië werd versterkt toen hij in 2006 in Amsterdam in het huwelijk trad met Kartika Sukarno, een dochter van de vroegere Indonesische president Sukarno. Voor Seegers was het zijn tweede huwelijk. De bruiloft werd bijgewoond door gasten uit 54 landen, onder wie de voormalige Indonesische president Sukarnoputri. De bruid droeg een jurk van Prada en een ring van Bulgari, terwijl Javaanse dansers het evenement verder opluisterden. Seegers zelf sprak van een eenvoudig treffen met vrienden. Over zijn privé-leven laat hij weinig los.

Wel erkende hij in 2007, toen Barclays een fusie overwoog met ABN Amro, dat hij zich al verheugde op een verhuizing naar Amsterdam, waar het hoofdkantoor moest komen. „Ik ben een Ajax-fan”, zei hij. De fusie ketste op het laatste moment af. Als die was doorgegaan, had Seegers aan het hoofd gestaan van 180.000 werknemers wereldwijd. In plaats daarvan moet hij twee jaar later op zoek naar een nieuwe baan. De vraag is of hij in Londen blijft, hij wordt genoemd als mogelijk opvolger voor Lloyds-topman Eric Daniels. Of duikt hij alsnog op in Amsterdam aan het hoofd van ABN Amro? Het zou een opmerkelijke speling van het lot zijn.

    • Floris van Straaten