Salarissen corporaties blijven veel te hoog

Een op de acht bestuurders van woningcorporaties verdiende vorig jaar meer dan de Balkenendenorm. Dat is net zoveel als in 2007. Dat staat in een brief die minister Van der Laan (Wonen, PvdA) binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt.

De Balkenendenorm zelf is omhooggegaan van 161.000 euro in 2007 tot 181.000 in 2008. „De salarissen zijn dus boventrendmatig gestegen”, aldus Van der Laan gisteren in een Kamerdebat. „Dat zint mij helemaal niet.”

Branchevereniging Aedes en de Vereniging Toezichthouders Woningcorporaties (VTW) lieten gisteren weten dat een kwart van de bestuurders boven de eigen Aedes-norm uitkomt. Die norm is gemaximeerd op 232.000 euro, maar gaat uit van schalen. Een directeur van een kleine corporatie kan minder dan de Balkenendenorm verdienen, maar wel boven de eigen code uitkomen.

Over hoge beloningen in de semi-publiekesector is veel maatschappelijke onrust ontstaan. Het kabinet werkt aan een nieuwe norm waarin het salaris wordt gemaximeerd op 226.000 euro, inclusief onkostenvergoeding en pensioenpremie. Binnen elke sector wordt bepaald hoe hoog het maximum mag zijn, mits het maar niet boven de nieuwe norm uitkomt. Van der Laan wil voor corporaties vasthouden aan 181.000 euro.

Aedes en VTW willen hun eigen norm „versimpelen, maximeren en verplichten”: „Omdat vergelijkbare maatschappelijke sectoren zoals onderwijs en zorg ook hun salarisplafonds naar beneden bijstellen, kan de corporatiesector niet achterblijven.”

De Kamer is bezorgd over het eigen vermogen van de corporaties. Terwijl de bouwkosten en de bedrijfslasten fors stegen, viel de verkoop van huurhuizen vorig jaar terug. De verkoop is cruciaal voor wijkverbetering.