Proces Karadzic bepaalt ook gezag van internationaal strafrecht

Behalve voor Radovan Karadzic is zijn proces in Den Haag ook cruciaal voor de toekomst van het internationaal strafrecht.  Dat is voor ruim veertig juristen de reden om hun kennis - pro deo - aan te bieden aan de Bosnisch Servische leider die nu 462 dagen in Scheveningen is opgesloten.

De Bosnisch Servische leider voert in de rechtzaal zijn eigen verdediging en kan dus wel wat hulp gebruiken.  Internationale juristen zijn bang dat een zwakke of ontbrekende verdediging het gezag van het tribunaal en daarmee van het internationale strafrecht zal aantasten. Kevin Jon Heller (University of Auckland, Nieuw-Zeeland) raakte vrienden kwijt omdat hij Radovan Karadzic adviseert, zo schrijft hij op een juridisch blog. De erfenis van het Joegoslavië-tribunaal zal, volgens Heller, worden bepaald door het Karadzic-proces. Wat het vonnis ook mag zijn, de rechtszaak moet transparant en eerlijk worden gevoerd en daarom trad hij toe tot het team van juridische adviseurs.

De vrijwilligers komen uit Nederland, Duitsland, Italië, Griekenland, Zwitserland, Canada, de VS, Nieuw-Zeeland en Australië. Een aantal van deze juristen heeft ook bij het Joegoslavië-tribunaal gewerkt, zoals Alexander Zahar (Griffith University, Australië) en Gideon Boas (Monash University, Australië). Zij maakten deel uit van het team van de rechter en werkten aan zaken die van groot belang zijn in het Karadzic-proces. Zahar deed bijvoorbeeld Momcilo Krajisnik, de rechterhand van Karadzic. Boas hield zich bezig met Slobodan Milosevic. Hij schreef een zeer kritisch boek over het proces tegen de oud-president van Servië.

In Nederland adviseert professor Göran Sluiter (Universiteit van Amsterdam) Karadzic. Hij schreef samen met Alexander Zahar ‘International Criminal Law - A Critical Introduction’; een kritisch boek over de internationale tribunalen.

De auteurs - Zahar werkte op het moment van publicatie nog bij het VN-hof - werden door de griffie van het VN-hof gedwongen in het manuscript 166 correcties door te voeren. ,,Ik ben daarvan geschrokken. Het past niet bij een open academisch debat en een internationaal straftribunaal”’, zegt Sluiter in zijn  oratie. De tekst is op de zoekterm ‘oratie sluiter’ via Google als pdf-bestand te downloaden.

Actuele berichtgeving over het Karadzic-proces kan op deze site worden gevolgd. Er is ook een dossier beschikbaar in de vorm van het nieuwsthema Karadzic. Een recent commentaar over zijn proceshouding is hier te lezen.

De processen van het Joegoslavië-tribunaal zijn - met een vertraging van een kwartier - te volgen via de website van het VN-hof . De processen worden niet rechtstreeks uitgezonden om te voorkomen dat bijvoorbeeld de naam van een anonieme getuige die toch in de rechtzaal wordt genoemd, wereldwijd bekend wordt.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Cees Banning