Palestijnen Oost-Jeruzalem uit huis gezet, Ban Ki-moon bezorgd

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft zijn bezorgdheid geuit over doorgaande „provocaties” van Israël in bezet Oost-Jeruzalem. Daaronder noemde hij gisteren uitzetting van Palestijnse families uit huizen en de vestiging van Israëlische kolonisten.

Eerder op de dag zette een groep joodse kolonisten een Palestijnse familie uit een huis in Oost-Jeruzalem. De kolonisten namen vervolgens bezit van het huis. Ook werden in Oost-Jeruzalem drie huizen verwoest.

Volgens het Israëlische comité tegen de vernietiging van huizen (ICAHD) probeert een groep Israëliërs al sinds de jaren zeventig de woning in bezit te krijgen en kreeg ze daar gisteren steun voor van de Israëlische rechter. De 29 bewoners werden direct na de uitspraak door gewapende bewakers uitgezet. Enkele bewoners behoren tot een familie die in september uit een ander huis was gezet.

Ban Ki-moon is „ontstemd over de „provocaties” in Oost-Jeruzalem, aldus een woordvoerder gisteren, en roept op te stoppen met het vernietigen van Palestijns bezit. Palestijns Oost-Jeruzalem, in 1967 door Israël bezet, staat onder grote druk van joodse kolonisten, die huis voor huis bezit proberen te nemen van het gebied.

Temidden van circa 250.000 Palestijnen wonen nu meer dan 180.000 joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem, dat bovendien omsingeld wordt door Israëlische nederzettingen. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. De Amerikaanse minister Clinton herhaalde vandaag dat Jeruzalem onderwerp moet zijn van onderhandelingen.