Opstelten tijdelijk in Tilburg

Ivo Opstelten (65) is vanaf vanavond waarnemend burgemeester van Tilburg. Dat maakte commissaris van de koningin Wim van de Donk (CDA) vanochtend bekend. Opsteltens benoeming volgt op het terugtreden van burgemeester Ruud Vreeman (PvdA). Die meent dat er een onwerkbare situatie is ontstaan, nadat de gemeenteraad in meerderheid had aangegeven niet met hem verder te willen. De raad verwijt Vreeman dat hij informatie heeft achtergehouden over de overschrijding van de verbouwingskosten van het Midi-theater met 2 miljoen euro.

Van de Donk heeft Opstelten (VVD) als enige benaderd, de dag nadat de Tilburgse gemeenteraad een motie van afkeuring tegen Vreeman aannam. Diens sterke en warme persoonlijkheid zijn volgens hem precies wat Tilburg nu nodig heeft. Hij heeft Opstelten gevraagd vooral aandacht te besteden aan het politieke klimaat in Tilburg. „Want daar moet echt wat aan gebeuren. Het vertrek van Vreeman lost niet alles op.”

Opstelten, eerder burgemeester van Dalen, Doorn, Delfzijl, Utrecht en Rotterdam, zei dat hij lang heeft geaarzeld. Maar hij ziet het als zijn burgerplicht het waarnemerschap op zich te nemen. Hij gaat drie dagen per week aan de functie besteden en blijft voorzitter van de VVD. „Ik heb besloten te doen wat nodig is. Maar mijn ambitie blijft in de komende jaren bovenal gericht op het voorzitterschap van de VVD.”

Vreeman dient per 1 februari 2010 zijn ontslag in. Maar zodra Opstelten vanavond is beëdigd, zal hij feitelijk terugtreden en geniet hij buitengewoon verlof. De benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester is door Van de Donk stopgezet tot na de raadsverkiezingen van 3 maart.