Nieuwe alfaman voor staatsbank

Bad news uit Londen is goed nieuws in Den Haag.

De reorganisatie van de raad van bestuur van de Britse Barclays bank betekent het onmiddellijke vertrek van Frits Seegers. Sinds zijn aanstelling in 2005 was hij de hoogste Nederlandse bankier in Canary Wharf, het financiële centrum van de wereld. Voor zijn komst naar Barclays had hij carrière gemaakt bij Citigroup.

Nederland maakte in het voorjaar 2007 kennis met Seegers, toen ABN Amro in de vuurlinie lag van TCI. Om een opsplitsing van de bank voor te zijn, wat deze activistische aandeelhouder wilde, rende toenmalig topman Rijkman Groenink naar zijn collega John Varley van Barclays. Een fusie ‘op basis van gelijkheid’ zou ABN Amro voor de toekomst sterker en winstgevender maken.

De plannen voor dit huwelijk werden nader uitgewerkt door Huib Boumeester van ABN Amro en Frits Seegers van Barclays. Dat vergde meer dan strategisch inzicht. Omdat een consortium van drie andere Europese banken een concurrerend en veel hoger bod op ABN Amro had uitgebracht, moest Seegers ook zijn diplomatieke talent inzetten. De man die in Londen wegens zijn reputatie als meedogenloze saneerder de bijnaam ‘Gorilla’ draagt, speelde die rol met verve. (Maar vergeefs, want het consortium won.)

Anders dan zijn rivalen voerde Seegers een behendige lobby. Hij knoopte banden aan met de vakbonden, bezocht Kamerleden en stelde Amsterdam zowel het hoofdkantoor in het vooruitzicht als een door Barclays gefinancierde universiteit: Harvard aan de Amstel.

Deze man, die bij Barclays verantwoordelijk was voor het wereldwijde kantorennet voor zowel consumenten als bedrijven, is nu werkloos. En hij is pas 51 jaar.

Dat Seegers vrij rondloopt moet enthousiast zijn ontvangen op het ministerie van Financiën. Op niet al te lange termijn zou minister Bos wel eens een belangrijke vacature in te vullen hebben...bij ABN Amro.

De huidige bestuursvoorzitter, Gerrit Zalm, ligt onder vuur wegens zijn rol bij de failliete DSB Bank. Die rol wordt onderzocht door een commissie van wijze mannen. Daarnaast klinkt in de wandelgangen toenemende kritiek op de wijze waarop non-bankier Zalm de staatsbank leidt: de integratie met Fortis Bank Nederland verloopt stroef. Een nieuwe, krachtdadiger bankier zonder ABN Amro- of Fortisverleden kan goed van pas komen.

Seegers is geknipt voor deze taak. Al zal hij zijn salarisniveau moeten bijstellen. Met een jaarinkomen van gemiddeld 5 miljoen pond dat hij de laatste jaren gewend was, zal de Tweede Kamer nooit genoegen nemen.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen