Negen keer Turner Prize

2008Mark Leckey kreeg de Turner Prize voor Cinema-in-the-Round, een installatie waarin hij op lichtvoetige wijze de rol van de film in de volkscultuur aan de orde stelt. Daarbij maakte hij onder meer gebruik van beelden de tekenfilmserie The Simpsons, de film Titanic en Felix the Cat.

2007Mark Wallinger ontving de prijs door in de hal een kopie neer te zetten van de grote protestbordeninstallatie waarmee demonstrant Brian Haw maanden op het Londense Parliament Square had gestaan, een aanklacht tegen de Irak-oorlog. Het publiek associeert hem vaak met een video waarop hij als beer vermomd door een Berlijns museum doolt.

2006De schilder Tomma Abts kreeg de prijs voor haar abstracte schilderijen, die steeds 48 bij 38 centimeter meten.

2005Simon Starling ontving de Turner Prize voor kunstwerken met een verhaal, zoals een bromfiets. En ook voor een schuurtje dat de kunstenaar vond langs de oever van de Rijn in Zuid-Duitsland. Hij brak het af, maakte er een bootje van, voer naar Bazel en bouwde het weer op voor een tentoonstelling.

2004De Londense kunstenaar Jeremy Deller kreeg de prijs onder meer voor een semi-documentaire over het leven in het Texaanse stadje Crawford, waar president Bush zijn ranch heeft.

2003Grayson Perry – die een dubbelleven leidt als de travestiet Claire – won met grote vazen die uit de verte op Ming-keramiek uit het tuincentrum lijkt, maar die van dichtbij voorzien blijken van verontrustende scènes over sadomasochistische seks, kindermishandeling en pedofilie.

2002Keith Tyson won met schilderijen en sculpturen die volgens hem zijn geïnspireerd door de natuurwetenschappen.

2001Martin Creed werd winnaar met The Lights Going On And Off, een ruimte waarin het licht aan en uit gaat.

2000De Duitse fotograaf Wolfgang Tillmans werd door door de Britse media als ‘shock-fotograaf’ betiteld: „Gay porn photographer snaps up Turner Prize”, schreef de Daily Telegraph.