Mozambique prijst project Machangulo

Voor het eerst mengt de Mozambikaanse overheid zich in de discussie die is ontstaan rondom het vastgoedproject op het schiereiland Machangulo, waarvan kroonprins Willem-Alexander aandeelhouder is. Volgens minister van Toerisme Fernando Sumbana draagt het project bij aan de armoedebestrijding in Mozambique. Andere investeerders zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de „sociale verantwoordelijkheid” van de ontwikkelaars in Machangulo.

De buitenlandse investeerders hebben voor de ongeveer 4.000 inwoners van het geïsoleerde Machangulo klaslokalen, een kliniek en waterputten gebouwd.

Het e-mailbericht is afkomstig van de Mozambikaanse advocaat Hélder Chambal, die vorige maand door de investeerders werd aangesteld als officiële woordvoerder van het vastgoedproject Machangulo SA.

Chambal is een vertrouweling en vroegere naaste medewerker van de minister. „Sommige mensen zeggen dat het immoreel is een luxueus project te beginnen in een arm gebied”, aldus de minister van Toerisme. „Maar wie goede investeringen in arme gebieden tegenhoudt bereikt het tegenovergestelde.”

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold riep de prins zondag op om uit het project te stappen. „Moreel moet je je afvragen of je in zo’n land een vakantiehuis moet bouwen”, zei hij.

De Tweede Kamer besloot gisteren het door vier partijen aangevraagde spoeddebat op te schorten tot na Balkenendes beantwoording van Kamervragen over het vakantiehuis.