Mao, nu met wilde haren

A 32-metre (105 feet) statue of late Chairman Mao Zedong in his youth is seen under construction in Changsha, central China's Hunan province on November 3, 2009. China recently marked the 115th anniversary of the birth of revolutionary Mao Zedong, commemorating the "Great Helmsman," who founded the People's Republic in 1949 and served as China's leader until his death in 1976. CHINA OUT AFP PHOTO AFP

Het is op deze foto niet te zien, maar dit standbeeld in aanbouw van Mao Zedong ligt op het eilandje Juzi, in de rivier Xiang die door de stad Changsha loopt. Tussen 1913 en 1918 zat de latere leider van de Volksrepubliek China hier op de middelbare school, in zijn vrije tijd zwom hij toen met klasgenoten regelmatig naar het eiland toe. Een tijdje later, als 32-jarige, vormde Juzi de inspiratiebron voor Mao’s gedicht Changsha, dat door zijn bewonderaars en poëzieliefhebbers gezien wordt als een van zijn beste gedichten. In het gedicht rept hij melancholiek van de tijd dat hij met „honderd kameraden” op het eiland stond, „in de bloei van ons leven, onstuimige studenten, vol van enthousiasme”.

Voor sommige Chinezen is het haar even wennen. De meeste Mao-standbeelden tonen de Grote Roerganger als statige oude heer, het haar netjes naar achteren gekamd. Professor Xie Liwen van de kunstacademie van Guangzhou, die meewerkte aan het ontwerp, vertelde aan de krant Xiaoxiang Morning Herald dat ze eens wat anders wilden proberen. „Wij wilden de toon van het gedicht in beeld vangen.” Het bouwwerk wordt 32 meter hoog en toont Mao zittend, iets wat zelden voorkomt. Dit jaar werd zijn 115ste geboortedag groots herdacht in China.

Lees de Engelstalige versie van het gedicht Changsha via nrcnext.nl/links