Malecki brengt de vrouwen het hoofd op hol

Malecki geeft zich uit voor zakenman en maakt vrouwen het hof met cadeaus en diners.

Dan stopt hij ze geld toe en beschuldigt ze van corruptie, zoals parlementslid Sawicka.

Voor een geheim agent valt hij erg op. Sterker nog: de Poolse James Bond, Tomasz Malecki, is volop in het nieuws. Overal staan foto’s van hem, weliswaar met balkjes, maar intussen circuleert ook een profielschets, waarop zijn helderblauwe ogen goed zichtbaar zijn. Er is, kortom, nog maar weinig geheim aan deze undercoveragent.

‘Agent Tomek’ werkt voor het CBA, een agentschap dat corruptie bestrijdt, maar zich vooral bezig lijkt te houden met de aanwakkering daarvan, met ingewikkelde, bijna bizarre provocaties, waar de Polen met stijgende verbazing kennis van nemen. Acties waarin Tomasz Malecki – niet zijn echte naam – vaak een glanzende hoofdrol speelt.

Het CBA is het geesteskind van Jaroslaw Kaczynski, premier tussen 2005 en 2007, en zijn tweelingbroer Lech, de huidige president van Polen. Hun partij, Recht en Rechtvaardigheid (PiS), ijvert al jaren voor een morele schoonmaak en is verwikkeld in een machtsstrijd met Donald Tusk, de huidige premier. Tusk verwijt het CBA een vuile oorlog te voeren tegen zijn partij, het rechts-liberale Burgerplatform (PO).

De strategie van ‘mooie Malecki’, die zich uitgeeft voor rijke zakenman, is altijd dezelfde: met dure cadeaus, diners en bloemen brengt hij de hoofden van vrouwen op hol. Daarna vraagt hij met hondenogen hulp bij transacties. Hij stopt ze geld toe en laat ze meteen arresteren, op beschuldiging van corruptie.

Het overkwam parlementslid Beata Sawicka. Zij beloofde de ‘zakenman’ via politieke connecties te helpen bij de aankoop van grond aan de kust. „Hij was jonger dan ik, knap, kleedde zich smaakvol, had een met wit leer beklede Mercedes”, zei Sawicka onlangs in de rechtbank. „Hij had een goedgevulde portemonnee, witte tanden, gouden juwelen, lange wapperende haren en rook altijd lekker.” Ze werd stapelverliefd.

Sawicka was nooit eerder in verband gebracht met corrupte praktijken. Haar arrestatie in 2007 was een sensatie, voor de camera’s viel ze bijna flauw op de trappen van het parlement. „Ze proberen me kapot te maken”, schreeuwde de politica uit, in tranen. Bovendien barstte de affaire los vlak voor de parlementsverkiezingen van dat jaar en Sawicka was een partijgenoot van Tusk. Het CBA riep kiezers op om „goed na te denken”, maar Tusk won en werd premier.

Eind vorig jaar papte Tomek aan met Weronika Marczuk-Pazura, een Poolse tv-ster, die er een advocatenkantoor op na houdt. De ‘zakenman’ zei geïnteresseerd te zijn in een staatsbedrijf dat te koop stond en nam haar bureau in dienst voor de juridische aspecten. Een paar weken geleden werd Marczuk aangehouden met een flinke som geld in haar tas, omgerekend zo’n 25.000 euro.

„Dat hij me aankeek met hondenogen is een understatement”, vertelde Marczuk, die op borgtocht vrij is, op tv. „Hij wilde me verleiden, maar dat is hem nooit gelukt. Op mij heeft een Porsche geen uitwerking.” Volgens haar was het geld een aanbetaling voor de door haar kanselarij geleverde diensten. Ze werd opgepakt nadat Tomek haar even tevoren, ongevraagd, geld in handen had gedrukt.

Op televisie liet Marczuk ook een foto zien van Tomek, genomen tijdens een feestje. Onherkenbaar, dat wel, maar het plaatje is een hit op mobiele telefoons. Tabloid Fakt maakte met behulp van ooggetuigen een profielschets van de agent, publiceerde foto’s van zijn appartement in Warschau en meldt dat de wapperende haren intussen hebben plaatsgemaakt voor een kaalgeschoren kop.

Tusk besloot bij zijn aantreden in 2007 om de door de Kaczynski’s benoemde baas van het CBA niet te vervangen. Hij vond het wel handig, zo’n bijtgrage buldog die partijgenoten angst inboezemt. Goed voor de discipline. Nu heeft Tusk hem alsnog weggestuurd, na een reeks ‘affaires’ rondom zijn regering, aangewakkerd door het CBA, die op grote schaal transcripties van afgeluisterde gesprekken naar de media lekte.

Daaruit blijkt (nog) geen corruptie; de transcripties geven hooguit een indruk van het grove taalgebruik en het gebrek aan professionalisme onder Poolse politici. Maar het imago van Tusk is beschadigd, hij heeft ministers die in die gesprekken zijn genoemd ontslagen. Dit ferme optreden lijkt te werken: de discussie gaat nu weer over de macht van het CBA en, vooral, over het uitgavenpatroon van het agentschap.

Want agent Tomek heeft een dure smaak: een Mercedes, een Porsche, een Harley, designpakken en de beste parfums, zo meldt Fakt. Bovendien is een van zijn laatste acties uitgelopen op een strop voor de staatskas.

Tijdens een operatie om oud-president Aleksander Kwasniewski, ook een opponent van de Kaczynski’s, en diens echtgenote Jolanta te ontmaskeren als belastingontduikers kocht de geheime agent een luxe villa. Het pand was van zakenman Marek Michalowski, maar zou in werkelijkheid aan de Kwasniewski’s toebehoren. Michalowski zou een stroman zijn. Tomek kocht de villa in de verwachting dat het geldspoor naar het echtpaar zou leiden.

De operatie mislukte, maar de Poolse belastingbetaler is nu wel eigenaar van een villa. „De operatie had één zwak punt”, schrijft Fakt. „Knappe Tomasz moest ditmaal een harde zakenman charmeren – geen knappe vrouw.”

Bekijk een fotoserie van tabloid Fakt over ‘mooie Malecki’: nrcnext.nl/links

    • Stéphane Alonso