kort

University College niet altijd oplossing

De propagandamachine van University College draait op volle toeren. De kritiek op „normale” studenten voedt de arrogantie van de University College studenten. Deze voorbeeldstudenten voelen zich in niets verwant met de student aan de universiteit. Ze zijn een voorbeeld voor de rest, vindt Rutger Legeland (nrc.next, 2 november).

Ik studeer wis- en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Onze faculteit moet het niet hebben van strikte regeltjes zoals op University College, waar Legeland zo apetrots op is. Toch weten ik en mijn studiegenoten dondersgoed dat het keihard werken is om deze vakken te leren. Het vergt vijf jaar lang concentratie en ijzeren discipline.

De universiteit is geen plek voor strikte regelgeving. Je bereidt je voor op een wetenschappelijke loopbaan, en als wetenschapper heb je die ‘stok achter de deur’ ook niet. Studenten die zich nauwelijks inzetten, hebben simpelweg de verkeerde studiekeuze gemaakt. University College is voor een aantal een prachtige oplossing, maar lang niet voor iedereen.

Eric Faber

Utrecht

Fotocollage

‘Romantische misverstanden zijn de levensgevaarlijke kameleons die ons leven en onze liefde uithollen en leeg vreten.’ Een boeiend, zij het wat dramatisch betoog van filosoof Jan Drost in nrc.next van 27 oktober. Dat ‘ons’ is, met dank aan de kleurrijke fotocollage, duidelijk afgeschermd: stellen van gelijk geslacht hebben kennelijk geen last van romantische idealen. Misverstand?

Kitty van den Hoek

Culemborg

Franse Inquisitie

In Parijs heeft de rechtbank geweigerd de Scientology Kerk te verbieden in Frankrijk (nrc.next, 28 oktober). Hiermee is een poging tot het inperken van de vrijheid van religie in Frankrijk teniet gedaan en kan Scientology gewoon haar activiteiten voortzetten. Tegelijkertijd wordt er beroep aangetekend tegen de boetes en voorwaardelijke gevangenisstraffen die door de rechter zijn opgelegd wegens fraude.

Het is toch wel heel triest gesteld met het Franse stelsel waar zaken zonder bewijs gewoon voor de rechter worden gebracht, net zoals in de tijd van de Franse Inquisitie. In dit geval had de aanklager in 2006 al aanbevolen om de zaak te seponeren wegens gebrek aan bewijs. In plaats van dit advies op te volgen, zwichtte de rechtbank voor de druk van anti-religieuze extremisten in de overheid en begon er een showproces waarin de rechten van de Franse Scientologen met voeten getreden werden.

Het is dan ook niet voor niets dat Frankrijk jaarlijks bekritiseerd wordt voor het onderdrukken van religie, in rapporten zoals die van de rapporteur voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Merel Remmerswaal

Afdeling Externe Zaken Scientology Kerk Amsterdam