kort

Rechtbanken kunnen onvoldoende heldere vonnissen schrijven

Door Jos Verlaan

Den Haag. Het ambtelijk apparaat van rechtbanken en gerechtshoven is onvoldoende in staat begrijpelijke vonnissen te produceren. Ambtenaren die rechters en raadsheren ondersteunen ontbreekt het aan juridisch-analytisch vermogen en schrijfvaardigheid. Ook spelen werkdruk, onderbezetting en geldgebrek een rol. Dat blijkt uit een intern rapport van de Raad voor de Rechtspraak over Promis. Dit project is vijf jaar geleden opgezet om strafrechtelijke uitspraken toegankelijker te maken. Het was de bedoeling dat in 2010 alle uitspraken aan de Promis-criteria van leesbaarheid zouden voldoen. In de praktijk lukt dat dit jaar voor 40 procent van de uitspraken van rechtbanken. De gerechtshoven halen ook die doelstelling niet, vorig jaar geformuleerd door minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA). De Promis-vonnissen moesten een einde maken aan de verkorte vonnissen die nu praktijk zijn in strafzaken. Daarbij doet de rechter wel uitspraak binnen de wettelijke termijn van veertien dagen na behandeling van de zaak. Het ontbreekt in zo’n vonnis echter aan een adequate motivering van de strafmaat en aan aandacht voor de argumenten van advocaten en voor bewijsmiddelen. De nieuwe werkwijze moest vonnissen opleveren die wel voldoende aandacht geven aan die overwegingen.

Turken goedkoper uit met verblijfspapieren

DEN HAAG. Turken in Nederland zijn voortaan veel minder geld kwijt als ze hun verblijfsvergunning willen verlengen. Tot nu toe moesten ze daarvoor 188 euro aan leges betalen. Dat wordt 41 euro. Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie, PvdA) besloten nadat het Europees Hof van Justitie haar in september op de vingers had getikt, omdat Turken hier veel hogere leges moesten betalen dan burgers uit EU-landen. Te veel betaalde leges worden deels terugbetaald. Daarmee is een bedrag van 250.000 euro gemoeid. Door het lagere tarief loopt de Staat jaarlijks ongeveer 4 miljoen euro mis, schreef Albayrak gisteren aan de Tweede Kamer. Ze kondigde verder aan dat het voor buitenlanders vanaf half november fors duurder wordt om een verblijfsvergunning te krijgen. (ANP)

Avondspits was de drukste van dit jaar

DEN HAAG. Met 457 kilometer file was de avondspits van gisteren de drukste van dit jaar. Tot nu toe was de ochtendspits van 26 mei de drukste. Toen was er 605 kilometer aan langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Volgens de verkeersdienst van de ANWB had het verkeer last van de regen en het vroeg invallende duister. Er waren weinig aanrijdingen of pechgevallen. (ANP)

    • Jos Verlaan