kort

SNS Reaal begint met het terugbetalen van kapitaalinjectie Staat

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. SNS Reaal gaat eind van deze maand 250 miljoen euro aflossen van de 1,25 miljard euro steun die de bank-verzekeraar eerder ontving van de Staat en van de Stichting Beheer SNS Reaal. Het bedrijf lost voor 185 miljoen af aan de Staat en nog eens voor 65 miljoen aan de eigen stichting. Het vervroegde aflossen is gunstig voor SNS, omdat na 1 december een boete betaald moet worden van 50 procent. Het gaat om de inkoop van zogenoemde core tier 1 securities, een soort effecten die SNS bij het kernkapitaal mocht optellen, die de Staat en de stichting vorig jaar op 14 november kochten in ruil voor de steun. De Staat kocht destijds voor in totaal 750 miljoen euro van deze securities, de stichting voor 500 miljoen euro. SNS haalde op 24 september 135 miljoen euro op met een emissie. Dat geld gebruikt SNS nu om een deel van de staatssteun af te lossen. De rest van het daarvoor noodzakelijke bedrag haalt SNS uit de zogenoemde solvabiliteitsbuffer van haar verzekeraar. Toezichthouder DNB is al akkoord.

T-Mobile moet UMTS-net optuigen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Na KPN krijgt ook telecombedrijf T-Mobile een dwangsom van 5 miljoen euro opgelegd omdat het oude UMTS-frequenties niet gebruikt. Volgens toezichthouder Agentschap Telecom blijkt uit testen dat T-Mobile de Orange-frequenties onbenut laat. Orange ging in 2007 op in T-Mobile. Voor telecomproviders is het onderhouden van mobieledatanetwerken een kostbare zaak. Maar volgens de voorwaarden van de UMTS-veiling van 2000 moet T-Mobile ook voor Orange volledige dekking en service bieden, ook al is dat merk in Nederland vrijwel verdwenen. De klacht tegen T-Mobile lijkt veel op de recente zaak tegen KPN. Dat telecombedrijf nam in 2005 Telfort over, maar maakte in de ogen van Agentschap Telecom te weinig gebruik van Telforts UMTS-frequenties. De toezichthouder vond dat KPN de markt blokkeerde voor nieuwe aanbieders en de concurrentieverhoudingen verstoorde. Onder dreiging van een boete van 5 miljoen besloot KPN onlangs de Telfort- bandbreedte terug te geven. KPN moet overigens nog wel betalen, vindt het agentschap. De vrijgekomen frequenties komen beschikbaar voor nieuwkomers op de markt voor mobiele telefonie. Het gaat daarbij om partijen als Ziggo of Tele2, die hun pakket willen uitbreiden. 

Opnieuw aanhouding in grote fraudezaak

DEN HAAG. In de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond onder meer Bouwfonds en Philips Pensioenfonds is opnieuw een verdachte aangehouden. Het gaat om een directeur van een projectontwikkelaar in Utrecht. In het kader van het onderzoek ‘Klimop’ viel opsporingsdienst FIOD-ECD gisteren twee woningen van de bewuste directeur binnen. Daarbij werd administratie in beslag genomen. De aangehouden directeur wordt verdacht van betrokkenheid bij valsheid in geschrifte en witwassen in een aantal onroerendgoedprojecten. (ANP)