kort

Honkbal: de Phillies winnen, World Series nog niet beslist

PHILADELPHIA. De honkballers van de New York Yankees zijn er niet in geslaagd de World Series te beslissen. De Yankees waren nog één zege verwijderd van de eindoverwinning in de best-of-sevenserie tegen Philadelphia Phillies, maar verloren de uitwedstrijd met 8-6. De stand om het kampioenschap is nu 3-2. Vandaag kunnen de Yankees het in eigen stadion alsnog afmaken. Chase Utley had een groot aandeel in de zege van de Phillies. Hij sloeg twee homeruns, wat zijn totaal in de World Series dit jaar op vijf bracht. Daarmee evenaarde hij het record van Reggie Jackson (Yankees) uit 1977. Op de eerste homerun, in de eerste inning, scoorde Philadelphia drie punten. De tweede was een solohomerun in de zevende inning. (ANP)

Oud-prof Boogerd begint wielerploeg

RIJSWIJK. Michael Boogerd begint in 2011 met een eigen opleidingsploeg. Dat zei de oud-profrenner gisteren in een interview met De Telegraaf. „Ik begin letterlijk vanaf nul. Ik ga jonge talenten opsporen, hun een kans geven en dan verder begeleiden, zodat ze naar een van de grote profploegen kunnen overstappen. Dat worden de eerste doelstellingen”, aldus Boogerd, die in 2007 stopte als profrenner. Hij heeft grote toekomstplannen. „Het is onze ambitie uit te groeien naar een ProTour-formatie, maar ik besef dat je in de ontwikkeling stap voor stap moet zetten.” (ANP)

Sponsor blijft turner Van Gelder trouw

DEN HAAG. De Lotto blijft turner Yuri van Gelder ondanks zijn dopingschorsing financieel ondersteunen. Voorlopig zijn alle publieksacties met de ringenspecialist gestaakt, maar het is de bedoeling dat Van Gelder volgend jaar weer als ambassadeur van de kansspelorganisatie aan de slag gaat, zo liet De Lotto gisteren weten. Van Gelder werd vorige week met terugwerkende kracht voor een jaar geschorst omdat hij bij het NK in juni was betrapt op cocaïnegebruik. Om die reden werd hij ontslagen bij Defensie en kan hij ook geen gebruik meer maken van faciliteiten van gymnastiekbond KNGU. De turner is in behandeling voor zijn verslaving en wil terugkomen aan de top. (ANP)

Bondscoach van mountainbikers weg

NIEUWEGEIN. De wielerbond KNWU moet op zoek naar een nieuwe bondscoach voor de mountainbikers. Gisteren werd bekend dat de bond en Jan Weevers uit elkaar gaan. Het besluit werd in overleg genomen, liet een woordvoerder van de KNWU weten. Weevers volgde begin dit jaar Leo van Zeeland op, een van de coaches die net als onder anderen Peter Pieters (baan) en Egon van Kessel (weg) moesten verdwijnen. (ANP)

WK squash: Anjema uitgeschakeld

KOEWEIT-STAD. Laurens Jan Anjema is in de derde ronde van het wereldkampioenschap squash in Koeweit uitgeschakeld. De Nederlander verloor gisteravond in vier games van titelverdediger Ramy Ashour uit Egypte: 5-11, 11-7, 5-11 en 7-11. (ANP)

Spanje verhoogt belasting voetballers

MADRID. Spanje is niet langer een belastingparadijs voor buitenlandse voetballers. De regerende Spaanse socialisten zijn gisteren met andere linkse partijen een hervorming van het zogenoemde Beckham-arrest overeengekomen. De hervorming houdt in dat buitenlanders die in Spanje werken en meer dan zes ton per jaar verdienen 43 procent belasting gaan betalen. Binnen de huidige regeling, in 2004 ingevoerd en vernoemd naar de Engelsman David Beckham die destijds voor Real Madrid speelde, was het belastingtarief 24 procent. Spelen bij een Spaanse club was daardoor financieel interessanter dan spelen in andere landen. De Spaanse voetbalbond LFP heeft na de bekendmaking stevig geprotesteerd tegen de belastingplannen. De bond dreigde zelfs met een staking binnen de Primera Division. „Deze vorm van belasting heffen betekent voor Spaanse clubs extra uitgaves ter hoogte van honderd miljoen euro”, aldus bondsvoorzitter José Luis Astiazarán. Het nieuwe tarief geldt bij arbeidsovereenkomsten die na 1 januari 2010 worden ondertekend. (ANP)

Recordbedrag voor fietsen Armstrong

New York. Zeven racefietsen waarop Lance Armstrong dit jaar heeft gereden, hebben bij een veiling bij Sotheby’s in New York 1,25 miljoen dollar (ongeveer 850.000 euro) opgebracht. Het geld is bestemd voor LiveStrong, het fonds dat de Amerikaan renner heeft opgericht voor de kankerbestrijding. De carbonfiets die Armstrong gebruikte tijdens de slotrit van de Tour en door kunstenaar Damien Hirst was versierd met vlinders leverde 500.000 dollar op. (ANP)

Volleyballer Van Dijk lang uitgeschakeld

ANCONA. Volleybalinternational Kay van Dijk staat nog minstens twee maanden aan de kant. Dat meldt volleybalbond Nevobo op de website. De speler van het Italiaanse Loreto was eind oktober betrokken bij een auto-ongeluk en hield daar onder meer een schedelbasisfractuur aan over. Volgens de artsen zal de diagonaalaanvaller, die gisteren het ziekenhuis mocht verlaten, wel volledig genezen en mag hij in de toekomst weer volleyballen. (ANP)

Koevermans met PSV naar Kopenhagen

EINDHOVEN. Danny Koevermans reist vandaag mee met PSV naar Denemarken, waar de club morgen in de Europa League tegen FC Kopenhagen speelt. De spits is voldoende hersteld van een spierblessure, die hem enkele weken langs de kant hield. In Kopenhagen speelt PSV zijn vierde duel in de groepsfase van de Europa League. Uit de eerste drie behaalde de ploeg zeven punten. (ANP)

Weer drie Bulgaarse voetbaltrainers weg

SOFIA. Liefst drie trainers uit de hoogste Bulgaarse voetbalcompetitie hebben ontslag genomen na tegenvallende prestaties afgelopen weekeinde. Dat brengt het totaal aantal dit seizoen al op dertien. Velizar Popov schreef zijn ontslagbrief aan Cherno More Varna, Ivan Marinov aan Lokomotiv Plovdiv en Diyan Petkov stapt op bij Sliven. (ANP)