kort

Khamenei strijdbaar over onderhandeling met Verenigde Staten

Teheran/ New York. Iran weigert deel te nemen aan onderhandelingen over het nucleaire dossier waarvan de uitslag vooraf door Amerika wordt bepaald. Dat heeft de Iraanse opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, gisteren in een toespraak tot studenten in Teheran onderstreept. Khamenei reageerde kennelijk op oproepen uit het buitenland aan de Iraanse leiders om het ontwerpakkoord te aanvaarden over de uitvoer van Iraans laagverrijkt uranium voor verdere verrijking in Rusland en Frankrijk. Onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, drong er maandag bij Iran op aan het ontwerpakkoord te accepteren. Dit akkoord, waarover Iran vorige maand in Wenen heeft onderhandeld met de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk, wordt door de internationale gemeenschap gezien als vertrouwenwekkende maatregel. (AFP, Reuters, AP)

Peking wil harde campagne in Xinjiang

Peking. China heeft gisteren een harde veiligheidscampagne aangekondigd voor de westerse provincie Xinjiang die eerder toneel was van spanningen tussen Han-Chinezen en Oeigoeren. Peking wil de misdaad „uitroeien”. Bij de etnische rellen in de hoofdstad van Xinjiang, Urumqi, kwamen dit jaar bijna 200 mensen om. Volgens mensenrechtenorganisaties en Oeigoerse activisten overdrijft Peking de dreiging van militanten om harde controle te rechtvaardigen. (Reuters)

Voormalig spion in Moskou vermoord

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De voormalige KGB-spion Sjabtai Kalmanovitsj is gisteren in Moskou vermoord. Kalmanovitsj werd in de buurt van zijn appartement in zijn Mercedes onder vuur genomen door onbekenden in een passerende Lada. De zestigjarige Kalmanovitsj was op slag dood. De in Litouwen geboren Kalmanovitsj was een kleurrijk figuur in Rusland. In 1988 werd hij echter veroordeeld voor spionage voor de KGB. Na vijf jaar werd hij vervroegd vrijgelaten, waarna hij enige tijd in Sierra Leone verbleef en daar een fortuin maakte in de diamanthandel. Daarna keerde hij terug naar Moskou, waar hij een van de oligarchen was die, vaak op dubieuze wijze, profiteerden van de privatiseringen in de nadagen van de Sovjet-Unie. Volgens onderzoekers houdt de aanslag van gisteren mogelijk verband met Kalmanovitsj’ zakenactiviteiten. Hij zou banden hebben gehad met maffiabazen.

Clinton komt terug op uitspraak Israël

Marrakesh. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft na Arabische kritiek haar uitspraak afgezwakt dat Israël „ongekende concessies” heeft gedaan om het vredesproces met de Palestijnen weer op gang te brengen. Ze onderstreepte dat het Israëlische aanbod om de bouw in nederzettingen in bezet gebied te beperken „bij lange na niet voldoet” aan de Amerikaanse verwachtingen. De VS eisten in mei dat Israël de bouw in nederzettingen in bezet Palestijns gebied volledig zou bevriezen. De Israëlische premier Netanyahu wil niet verder gaan dan bevriezing van nieuwe projecten voor enkele maanden, uitgezonderd Oost-Jeruzalem, een standpunt dat Clinton afgelopen weekeinde uitvoerig prees. Arabische landen vielen vervolgens over Clinton heen. (AP, AFP, Reuters)

Begin diplomatiek offensief VS in Birma

Rangoon. Met het sturen van twee hoge diplomaten naar Birma zijn de VS gisteren een diplomatiek offensief in Birma begonnen. Het bezoek van de hoogste Amerikaanse diplomaat voor Oost-Azië en zijn tweede man is het eerste bezoek op dit niveau sinds de toenmalige VS-ambassadeur bij de VN het land aandeed. De Amerikanen zullen spreken met leden van de Birmese junta, maar ook met Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, die nog altijd onder huisarrest staat. Onder de regering-Bush trachtten de VS Birma te isoleren. (Reuters)