Koningin reageert op rijkenlijst

In kringen van ‘oud geld’ praat men niet over geld. Helemaal niet als anderen daar publiekelijk een slag naar slaan. Dit jaar legt koningin Beatrix die code naast zich neer.

Voor het eerst in het dertienjarig bestaan van de miljonairslijst Quote 500 is het staatshoofd ingegaan op de schatting die het blad van haar vermogen maakt. In een e-mail liet de Rijksvoorlichtingsdienst eind september namens Beatrix aan Quote weten dat 800 miljoen euro te hoog is ingeschat. „Iedere aanpassing naar beneden van het door u genoemde vermogen zal de schatting dichter bij de werkelijkheid brengen”, schrijft de RVD cryptisch.

Dat zou kunnen betekenen dat het koninklijk vermogen maximaal 400 miljoen moet bedragen; als ook 0 euro dichter bij de werkelijkheid ligt dan 800 miljoen, moet het dus maximaal 400 miljoen zijn. Quote is er niet op ingegaan. De familie Van Oranje staat met 800 miljoen op de 25ste plaats van de editie die morgen verschijnt. Volgens het blad is het vermogen van de Oranjes in een jaar met 20 procent geslonken. „Nog altijd een grove schatting” , verantwoordt de redactie, „maar dat ook de koninklijke familie onder de crisis lijdt, is zeker.”

Volgens hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum heeft de RVD toegezegd nog op de ware omvang van het Oranje-vermogen terug te komen. Omdat dat niet is gebeurd voor het blad naar de drukker ging, hield Quote vast aan 800 miljoen. Van Stokkum: „We nemen niet klakkeloos over als iemand zegt ‘haal er maar een miljardje af’. Eerst de bankafschriften laten zien, Trix.”

Hij verklaart de openheid van de koningin uit de recente ophef om financiële kwesties. Prinses Christina bleek offshore-belastingconstructies via paleis Noordeinde te laten lopen en de kroonprins investeert in een omstreden vastgoedproject in Mozambique.

Machangulo: pagina 3

Lees de e-mail van de RVD aan Quote op nrc.nl