Khamenei strijdbaar over onderhandeling met Verenigde Staten

Teheran/ New York. Iran weigert deel te nemen aan onderhandelingen over het nucleaire dossier waarvan de uitslag vooraf door Amerika wordt bepaald. Dat heeft de Iraanse opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, gisteren in een toespraak tot studenten in Teheran onderstreept. Khamenei reageerde kennelijk op oproepen uit het buitenland aan de Iraanse leiders om het ontwerpakkoord te aanvaarden over de uitvoer van Iraans laagverrijkt uranium voor verdere verrijking in Rusland en Frankrijk. Onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, drong er maandag bij Iran op aan het ontwerpakkoord te accepteren. Dit akkoord, waarover Iran vorige maand in Wenen heeft onderhandeld met de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk, wordt door de internationale gemeenschap gezien als vertrouwenwekkende maatregel.