Galerie Berlijn veilt Sovjetkunst

Vrijdag worden in Berlijn driehonderd sociaal-realistische schilderijen uit de voormalige Sovjet-Unie geveild. De collectie is nog tot en met 30 november te zien bij galerie Jeschke- Van Vliet. Volgens Hans van Vliet, de Nederlandse mededirecteur van de galerie, zijn expositie en verkoop georganiseerd rondom het twintigjarig jubileum van de Val van de Muur. De schilderijen, afkomstig van een groep Italiaanse eigenaars, zijn alle gerestaureerd. Toen het communisme in de Sovjet-Unie na ’89 ophield te bestaan, zijn veel van dergelijke doeken weggegooid, aldus Van Vliet. De werken werden door Sovjetkunstenaars vervaardigd in de jaren 1930-1980. Ze hingen overal in de Sovjet-Unie, scholen, kantoren en regeringskamers.

Ze beelden Lenin en andere revolutionaire leiders uit, of scènes op het boerenland en in de fabriek, met als hoofdpersonen gewone mensen die zich lijken te verheugen op het werk. Van Vliet zegt dat bij de schilders grote talenten zaten. „Sommige doeken zijn meesterlijk uitgevoerd. Zonder schets vooraf, ze zijn zo op het linnen gezet. De proporties zijn verbazingwekkend goed als je bedenkt dat er schilderijen van tien vierkante meter tussen zitten”.

In een kale betonnen ruimte, onder bijpassend neonlicht hangen werken van Viktor Vladimirovitsj, Boris Grigorevitsj, Sergej Timofevitsj en anderen. Bijna allen in vergetelheid geraakt, maar nu in Berlijn om de val van het communisme te vieren. „Lenin leeft”, zegt galeriehouder Van Vliet gekscherend.

Achter het IJzeren Gordijn. Sociaal-realistische kunst. Jeschke-Van Vliet, Schützenstrasse 39, Berlijn, t/m 30 nov. Entree gratis. Veiling 6 nov. Inl kunstauktion-berlin.de