Echte liefde

Of het echt waar was van mijn plotselinge tofuliefde, zo sms’te vriendin L. maandag nadat ze mijn stukje in deze krant had gelezen. Vriendin L. kent mij langer dan deze week. Als wij samen uit eten gaan, bestellen wij liefst een koe en een kalf en een heel paard half. Toen ik deze zomer bij haar op kraamvisite ging, had ik geen cadeau voor de baby bij me (sorry kleine W., ik ga het helemaal goed met je maken), maar een rauwe ossenhaas van ruim een pond om zijn geboorte te vieren. L. en ik zijn carnivoren. En een carnivoor eet geen tofu.

‘Echt heus waar’, sms’te ik haar terug. Want het is echt heus waar. Ik ben een carnivoor én ik houd sinds enige tijd van tofu. Weg zijn mijn vooroordelen over sponzige bloedeloosheid en geitenwollensokkengeur. Tofu blijkt een product dat je grondig moet leren kennen voor je het gaat waarderen.

Sponzig, inderdaad, maar juist door die eigenschap in staat elke smaak die jij eraan wilt geven in zich op te zuigen. Bloedeloos? Profiteer gewoon van z’n fletse karakter; tofu is een kameleon die op commando van gedaante verschiet.

Blijft over het weeë aura van gierstbrood, eikeltjeskoffie en dat afgrijselijkste der afgrijselijke woorden, vleesvervanger. Maar waarom zou je het een onschuldige sojakaas zijn annexatie door de reformmaffia aanrekenen? Toen de Chinezen het een millennium geleden uitvonden, had niemand ooit gehoord van macrobiotiek of de Happinez. Sterker nog, in China is tofu helemaal geen substituut voor vlees. Vlees en tofu gaan daar meestal samen in één pan.

Morgen een recept voor een van de heerlijkste Chinese uitvindingen op tofu/vleesgebied: ma po doufu. Vandaag houden we het nog even vegetarisch, maar verre van geitenwollensokkerig: smeltend zachte zijdetofu met lente-ui, verse koriander en chilipeper, overgoten met kokendhete olie. De volgende keer dat L. bij me komt eten, zal ik het voor haar maken. Durf te wedden dat ze me dan wél gelooft.

Silken tofu is te koop bij natuurvoedingswinkels en bij Chinese en Japanse toko’s. Met rijst erbij heb je er een hoofdgerecht aan voor 2 personen. Zonder rijst een voorafje voor 4.

400 gram silken tofu

1 verse rode chilipeper, met zaad en al in dunne ringetjes

2 lente-uitjes, in dunne ringetjes

een handje verse koriander, fijngesneden

3 eetlepels lichte (Japanse) sojasaus

2 theelepels geroosterde sesamolie

75 ml arachideolie

Laat het blok tofu uitlekken en snijd het in dobbelstenen. Verdeel deze over 2 of 4 kommen. Strooi er achtereenvolgens de chilipeper, lente-ui en koriander over. Verdeel ook de sojasaus en sesamolie over de kommen. Verhit de arachideolie in een pannetje tot kokendheet.

Schenk deze hete olie over de dobbelsteentjes tofu (als het goed is, hoor je het flink sissen in de kommen.) Serveer direct, met eetstokjes.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over tofu, en geef je beste tofurecept op www.nrcnext.nl/koken Op nrc.tv maakt Janneke brownies.

    • Janneke Vreugdenhil