Druk op Van Gaal neemt toe

Bayern Munich coach Luis van Gaal reacts during their Champions League soccer match against Girondins Bordeaux in Munich November 3, 2009. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY SPORT SOCCER) REUTERS

Bayern München heeft plaatsing voor de knock-outfase van de Champions League niet meer in eigen hand. De ploeg van trainer Louis van Gaal verloor in de eigen Allianz Arena met 2-0 van Girondins de Bordeaux, dat door een beter onderling resultaat al niet meer te achterhalen is.

„We waren zeer ongelukkig”, stelde Van Gaal na afloop voor de camera van de NOS. „Maar we waren ook niet goed. In de Champions League moet je top zijn. We kunnen op dit moment de Franse kampioen niet wegspelen.” De trainer wees ook op de effectiviteit van Bordeaux, dat twee keer scoorde uit drie kansen. „Wij kregen er veel meer.”

Met de povere resultaten in de Duitse competitie – Bayern staat zesde in de Bundesliga – neemt de druk op Van Gaal toe. ‘Katastroph-gaal. Bayern fast raus!’ kopte de boulevardkrant Bild vandaag. „De ploeg van Van Gaal was radeloos, ongevaarlijk en doelpuntloos.” Van Gaal zelf: „In principe hebben ze genoeg vertrouwen, maar bij een topclub weet je het nooit.”

Van Gaal kon weer beschikken over Edson Braafheid, die was hersteld van een enkelblessure. De van FC Twente overgenomen verdediger viel op door hoekschoppen en corners en raakte na twee minuten de lat. Het overwicht leverde Bayern tegen de Franse ploeg echter weinig kansen op. Bij de eerste serieuze mogelijkheid voor Bordeaux was het wel meteen raak, zoals zo vaak uit een spelhervatting. Yoann Gourcuff kopte de bal uit een vrije trap van Wendel achter doelman Hans-Jörg Butt. „Het eerste doelpunt was mijn schuld”, treurde aanvoerder Mark van Bommel.

Na rust bracht Van Gaal Arjen Robben in voor Miroslav Klose. Maar de snelle vleugelaanvaller van het Nederlands elftal kon de nederlaag niet voorkomen. Ook spits Mario Gomez, invaller voor Braafheid, kon niet tot scoren komen. Marouane Chamakh besliste het duel na een snelle uitval en schoot Bordeaux naar de laatste zestien ploegen. Juventus vergrootte het leed voor Bayern in groep A door uit met 1-0 te winnen van Maccabi Haifa. Mauro Camoranesi maakte vlak voor rust het enige doelpunt.

In groep B verzekerde Manchester United zich met een gelijkspel tegen CSKA Moskou (3-3) van een plaats in de knock-outfase. De Duitse kampioen VfL Wolfsburg behield de tweede plaats door een 3-0 overwinning op Besiktas.

In groep D speelde koploper Chelsea gelijk tegen Atlético Madrid (2-2). Daardoor bereikte de ploeg uit Londen de knock-outfase. Ook FC Porto verzekerde zich van een plek in de volgende ronde, door een overwinning op het Cypriotische Apoel Nicosia (1-0), waar verdediger Joost Broerse een basisplaats had.