De nurse practitioner

Leiden 29-10-2009 Sandra van Duijn- meetlat Foto NRC H'blad Maurice Boyer Boyer, Maurice

Sandra van Duijn (41)

Studie: verpleegkunde, Hogeschool Leiden (1998-2002), Verpleegkundig Specialist, Hogeschool Utrecht (2003-2005), master Advanced Nursing Practice, Hogeschool Utrecht (2005-2006)Werk: nurse practitioner, Diaconessenhuis LeidenSecundaire arbeidsvoorwaarden: geenBrutomaandsalaris: 2.100 euro voor 24 uur per week

Wat doet u voor werk?

„Ik ben nurse practitioner voor kinderen met astma. Een nurse practitioner is een hoogopgeleide verpleegkundige die zelfstandig spreekuur houdt, los van de arts. Tijdens die spreekuren gaat het over voorlichting en educatie over astma. Zo bespreek ik met het kind en de ouders hoe ze het beste met de astma om kunnen gaan. Daarnaast doe ik een aantal medische onderzoeken zoals het luisteren naar de longen.”

Ontlast u de arts?

„Ja, maar dat is niet het belangrijkste. Mijn doel is om de zorg voor de patiënt en de ouders te verbeteren. Juist als verpleegkundige ben ik goed opgeleid in het begeleiden van patiënten en het bespreken van de vraag hoe ze kunnen omgaan met hun ziekte. Veel ouders denken dat een kind met astma heel veel dingen niet meer kan doen. Dat is niet altijd terecht. Sommige dingen kunnen inderdaad niet, zoals het houden van een huisdier. Maar een bezoek aan de kinderboerderij is vaak wel mogelijk.”

Wat is uw belangrijkste advies aan ouders met een kind dat astma heeft?

„Het is ontzettend belangrijk om de astma als onderdeel van het leven te accepteren. Laat je leven er vooral niet door beheersen. Je moet daar waar nodig je gedrag en de activiteiten die je onderneemt aanpassen. Belangrijk is daar niet in door te schieten.”

Tobias Reijngoud

    • Tobias Reijngoud