CPB rekent cijfers werkloosheid na

Het Centraal Planbureau (CPB) in Den Haag gaat de eigen voorspellingen over de werkloosheid narekenen. Het CPB had een hoger aantal werklozen voorspeld dan er nu blijkt te zijn. De voorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie waren lager dan die van het CPB.

Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) kondigde gisteren op tv-zender RTL-Z aan dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) samen met het CPB gaat kijken naar de oorzaken voor de verschillen in werkloosheidscijfers.

Het IMF gaf begin deze week een optimistische prognose over de ontwikkeling van de Nederlandse economie, die volgend jaar licht zal groeien met 0,75 procent. De werkloosheid zal volgens het IMF en de Europese Commissie niet verder stijgen dan 6 procent van de beroepsbevolking.

Het CPB is somberder. Begin dit jaar voorspelde het Planbureau dat de werkloosheid door de crisis snel zou oplopen van 5,75 procent eind 2009 naar 8,75 procent in 2010. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de werkloosheid op dit moment niet hoger dan 5 procent.

Bos en Donner zijn er niet zeker van of de optimistische prognoses van het IMF en de EU ook uitkomen. „Het lijkt mee te vallen, maar dat betekent niet dat de klap niet alsnog kan komen”, aldus Bos.

De deeltijd-WW geeft daarbij een vertekend beeld, omdat ruim 33.000 mensen gebruik maken van de regeling, die mogelijk eind dit jaar ophoudt.