Clinton komt terug op uitspraak Israël

Marrakesh. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft na Arabische kritiek haar uitspraak afgezwakt dat Israël ”ongekende concessies” heeft gedaan om het vredesproces met de Palestijnen weer op gang te brengen. Ze onderstreepte dat het Israëlische aanbod om de bouw in nederzettingen in bezet gebied te beperken ”bij lange na niet voldoet” aan de Amerikaanse verwachtingen. De VS eisten in mei dat Israël de bouw in nederzettingen in bezet Palestijns gebied volledig zou bevriezen. De Israëlische premier Netanyahu wil niet verder gaan dan bevriezing van nieuwe projecten voor enkele maanden, uitgezonderd Oost-Jeruzalem, een standpunt dat Clinton afgelopen weekeinde uitvoerig prees. Arabische landen vielen vervolgens over Clinton heen.