China werkt aan ruimtewapens

China is bezig met de ontwikkeling van ruimtewapens. Het hoofd van de Chinese luchtmacht, generaal Xu Qiliang, heeft dat voor het eerst in het openbaar gezegd.

In een gesprek met het Dagblad van het Volksbevrijdingsleger, aan de vooravond van de zestigste verjaardag van de luchtmacht op 11 november, zei Xu dat China „verplicht” is ruimtewapens te ontwikkelen.

Dat is volgens hem „historisch onvermijdelijk’’, omdat de wedijver tussen de militaire machten in de wereld is doorgedrongen tot diep in de ruimte. „Alleen militaire macht kan de vrede beschermen”, aldus Xu.

Het Chinese leger kondigde vorige maand aan dat bij de verdeling van financiële middelen de luchtmacht en de marine in de komende jaren prioriteit krijgen en dat er op de omvang van de landmacht bezuinigd zal worden. China wil zijn belangen ook in verre gebieden kunnen verdedigen, zo heeft de legertop gezegd.

Zonder dat hij details over wapentypes, programma’s en tijdschema’s verstrekte, zei generaal Xu dat China over capaciteit moet kunnen beschikken om op zeer lange afstand doelen met precisie te kunnen raken en om zich met steun vanuit de ruimte te kunnen weren in elektronische en internetoorlogsvoering.

Hij liet doorschemeren dat de besluitvorming over de ontwikkeling van ruimtewapens al heeft plaatsgevonden. In 2007 werd bij wijze van test een verouderde weersatelliet met een langeafstandsraket uitgeschakeld. Amerikaanse en Europese defensieanalisten zeiden in een reactie dat zij de uitspraken van generaal Xu belangrijk vinden en nu wachten op signalen of de Chinese luchtmacht prioriteit geeft aan de ontwikkeling van ruimtewapens.

De eerste afwijzende reactie kwam van de Indiase luchtmaarschalk Naik. „We zijn tegen de militarisering van de ruimte”, aldus Naik. Tijdens de viering van de zestigste verjaardag van de Chinese luchtmacht zal de wereld worden getrakteerd op een vertoon van de nieuwste generatie gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers voor langeafstandsmissies.