Burgemeester als sprookjesprins

Boris Johnson, de burgemeester van Londen, is zeer begaan met de veiligheid in zijn stad. Zozeer zelfs dat hij maandagavond van zijn fiets sprong toen hij in de wijk Camden een vrouw om hulp hoorde roepen. De vrouw, documentairemaker en milieuactivist Franny Armstrong, werd op straat belaagd door drie meisjes, van wie er eentje een ijzeren staaf van een meter bij zich droeg.

Armstrong, regisseur van de film The Age of Stupid, maakte het voorval bekend via Twitter. De meisjes waren niet veel ouder dan twaalf jaar, maar toen ze zag dat een van hen bewapend was, riep ze een passerende fietser te hulp. Dat was Boris Johnson, die zich graag op twee wielen door de Britse hoofdstad verplaatst.

Tegen dagblad The Guardian vertelde Armstrong: „Ik riep: ‘Dat is de burgemeester van Londen!’, en ze gingen er vandoor. Eentje liet de ijzeren staaf vallen en Boris pakte hem op en fietste achter hen aan. Na een paar minuten kwam hij terug en bracht me naar huis.” Johnsons woordvoerder bevestigde het voorval.

Armstrong bekende tegenover de krant dat ze bij de afgelopen burgemeestersverkiezing niet op de Conservatief Johnson had gestemd, maar op Ken Livingstone, de kandidaat van Labour. „Maar als je in een donker steegje in moeilijkheden zit, heb je meer aan Boris dan aan Ken, denk ik.”

Armstrong beschouwt Johnson als haar ‘knight on a shining bicycle’, zegt ze, een verwijzing naar de uitdrukking ‘a knight in shining armour’ (sprookjesprins).