Blauwestad stagneert in krimpende regio

Nederland - Blauwestad - ( Groningen ) - 25-08-2008 De Blauwe Stad met nieuwbouw in het nieuwe wategebied in oost Groningen. Foto: sake Elzinga Elzinga, Sake

De verkoop van kavels in het Oost-Groningse nieuwbouwproject Blauwestad stagneert volledig. Dit jaar werden vier kavels verkocht, tegen negen vorig jaar. In de prognose ging de provincie Groningen uit van een verkoop van 150 kavels per jaar.

Verder wordt de overeenkomst met de enig overgebleven private partij, Koop Holding, per 1 januari 2010 ontbonden. Dit advies gaf de commissie-Alders vorige maand, die werd ingesteld om het prestigieuze bouwproject vlot te trekken. De commissie vond het financieel riskant om met een ontwikkelaar verder te gaan. De provincie en de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten in de streek Oldambt gaan het gebied zelf verder ontwikkelen. De provincie stak tot nog toe 105 miljoen euro in Blauwestad. Dat geld moet worden terugverdiend door verkoop van bouwgrond. Koop Holding kreeg eerder uitstel van de betaling van een aflossingsverplichting van 12,5 miljoen.

Blauwestad ging vijf jaar geleden van start. Het idee was om oude landbouwgronden onder water te zetten en een waterrijk woongebied te creëren. Woningbouw, nieuwe natuur en een kunstmatig 800 hectare groot meer moesten de streek een sociaal-economische impuls geven. Het meer ligt er inmiddels en er staan 180 woningen, 300 minder dan gepland. In totaal moeten er 1.480 woningen komen in de duurdere prijsklassen.

Het nieuws rond Blauwestad viel gisteren samen met de presentatie van een rapport over krimp in Groningen. De daling van inwoners en huishoudens is een urgent probleem, volgens het Topteam Krimp. In Noordoost-Groningen krimpt de bevolking tot 2025 met 16 procent en in Oost-Groningen met 9 procent. Ter vergelijking: in heel Nederland groeit de bevolking in die periode met 9,4 procent. In de Noordoost-Groningse gemeente Delfzijl is de afgelopen dertig jaar het inwonertal al met 20 procent afgenomen.

Jan Mans van het Topteam vindt dat het Rijk de krimpgebieden extra financiële steun moet geven. De totale investeringskosten voor stedelijke vernieuwing in Groningen worden geraamd op 1 miljard euro. De Groningse gedeputeerde Pim de Bruijne (PvdA) vindt dat het Rijk hiervan een „substantieel deel” moet bijdragen. De afgelopen tien jaar werden in het gebied 5.500 sociale huurwoningen gesloopt, 20 procent van het totaal.

Eerdere artikelen op nrc.nl/binnenland