Besluit over zaak Karadzic nog deze week

De rechters van het Joegoslavië-tribunaal maken deze week bekend hoe de rechtszaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic wordt vervolgd. Tot dan is de rechtzaak geschorst.

Dat bleek gisteren tijdens een procedurezitting van het VN-hof. Het was de vierde dag van het proces en de eerste waarop de verdachte aanwezig was. Karadzic boycot het proces omdat hij vindt dat hij niet genoeg tijd heeft gehad om zich voor te bereiden. Tijdens de vorige drie procesdagen hebben de aanklagers hun openingsverklaring gehouden.

VN-rechter O-Gon Kwon had vorige week zowel de aanklagers als Karadzic uitgenodigd om suggesties te doen hoe de impasse kan worden doorbroken. De aanklagers vinden dat het proces moet doorgaan en dat het hof een advocaat moet toewijzen. „De verdachte mag de rechtsgang niet manipuleren”, zei aanklager Hildegard Uertz-Retzlaff. Ze kon niet aangeven hoeveel tijd zo’n advocaat zou moeten krijgen om zich in te werken. De aanklagers vinden het aanstellen van een amicus curiae (een vriend van het hof) geen goed idee omdat die wel Karadzic’ belangen kan behartigen, maar hem in de rechtzaal niet kan vervangen.Karadzic herhaalde zijn pleidooi voor uitstel. „Ik verzoek u mijn verzoek ernstig te nemen, want ik neem deze zaak ook heel ernstig”, zei hij op indringende toon tegen de rechters. „Moet ik hier het slachtoffer worden van een strategie van de aanklagers?” Daarbij verwees hij een paar keer naar de Britse rechter Iain Bonomy, die de voorbereidende zittingen leidde. Bonomy kapittelde toen een paar keer de aanklagers omdat de definitieve aanklacht nog niet klaar was. Hij wees erop dat de verdachte daardoor in tijdnood kon komen. Bonomy keerde om persoonlijke redenen naar Schotland terug en is opgevolgd door O-gon Kwon. Karadzic zei dat hij pas sinds mei relevante documenten begon te ontvangen en nu is „ondergesneeuwd door ongeveer 1,3 miljoen pagina’s”.

Karadzic motiveerde ook waarom hij zich niet wil laten vertegenwoordigen door een advocaat. „Voor dit hof zijn mensen onschuldig veroordeeld. Niet omdat ze een slechte advocaat hadden, maar de kwestie is erg complex.” Karadzic zei dat hij kan beschikken over een team met „excellente adviseurs” die hem buiten de rechtszaal terzijde staan. „Ik heb geen advocaat nodig”, zei Kardazic, „ik heb tijd nodig”.

Achtergronden, verslagen en aanklacht: nrc.nl/karadzic