Automatische incasso nu in hele eurogebied

BRUSSEL. Bedrijven en consumenten kunnen vanaf deze week automatische incasso`s verrichten tussen alle EU-lidstaten die de euro hanteren. Dat is mogelijk door een systeem dat kon worden geïntroduceerd dankzij nieuwe EU-regels voor betalingsdiensten en grensoverschrijdende betalingen, die per 1 november van kracht zijn geworden. Eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) sprak gisteren van ”goed nieuws voor consumenten, bedrijven en de economie in haar geheel”. Hij riep banken op van het zogeheten SEPA-systeem voor grensoverschrijdende automatische incasso`s gebruik te maken. Sinds deze week is het voor consumenten in de EU ook makkelijker geworden om van bank te veranderen binnen hun eigen lidstaat. Afspraken tussen de banken maakten dit mogelijk. McCreevy zal erop toezien dat de afspraken worden nageleefd, zei hij gisteren.