Afghanistan: het onvermijdelijke erkennen

Eens zal het onvermijdelijke in Afghanistan aanvaard moeten worden: dat het Westen er geen modern, bij benadering democratisch land van kan maken. Dat zou gevolgen moeten hebben voor het Nederlandse beleid. Gary Hart, een van de eerste Amerikaanse senatoren die zei dat de Koude Oorlog niet eeuwig hoefde te duren, is een weblog begonnen. Daarop

Gary HartGary Hart

Eens zal het onvermijdelijke in Afghanistan aanvaard moeten worden: dat het Westen er geen modern, bij benadering democratisch land van kan maken. Dat zou gevolgen moeten hebben voor het Nederlandse beleid.

Gary Hart, een van de eerste Amerikaanse senatoren die zei dat de Koude Oorlog niet eeuwig hoefde te duren, is een weblog begonnen. Daarop noteerde hij deze week een paar lessen die uit de Amerikaanse betrokkenheid in Afganistan zijn te trekken.

The fourth lesson is: Do not try to occupy or pacify a nation whose men are not ready and willing to fight and die to protect their wives and families.  Too many Afghan men are willing to let U.S. troops try to provide their security and, if we don’t achieve it quickly and permanently, strike their bargains with Taliban thugs.  To create the Afghan army and police force of 400-425,000 that experts believe necessary to achieve internal security is the work of another decade or two and, even then, not financially sustainable by the Afghan government.

There are many other lessons as well.  Nation building in an economy dependent on narcotics is virtually impossible.  Democratization of a corrupt political culture is almost equally impossible.

De Nederlandse bijdrage is belangrijk, als Amerikanen aan Den Haag denken vragen ze of onze mannen en vrouwen in uniform in Afghanistan willen blijven. In de Amerikaanse discussie wordt de Nederlandse bijdrage zelden genoemd. Geen reden om onze eigen discussie niet te voeren.

Wat Hart zegt geldt ook voor de Nederlandse bijdrage. Eens zal Nederland het onvermijdelijke moeten erkennen. Maar het klimaat binnen de NAVO is nog anders. Gelukkig: als Nederland volgende zomer Uruzgan verlaat wil Australië daar de leiding wel overnemen.

De Britse krant The Guardian trekt na de eclatante verkiezingsoverwinning van Hamid Karzai de vergelijking met Amerika’s gedoemde verbond met een corrupt en weinig gesteund regime in Saigon, veertig jaar geleden.

After eight years of unconditional and support, the US and UK have found themselves in an unhappy marriage with a government that they do not trust and have failed to influence. We must now remind that government that we will not let a fear of losing force us to indefinitely fight a war on its behalf.

    • Marc Chavannes