6 redenen om uit te gaan

1 theaterfestival

Preview Festival ant[ART]tica

Tilburg: Theaters Tilburg & Theater de NWE Vorst. Van 4 t/m 11 nov. www.festivalantartica.nl

Festival ant[ART]tica is een nieuw internationaal theaterfestival dat vanaf september 2010 tweejaarlijks in en om Tilburg te zien is. Het festival richt zich op een internationale lichting veelbelovende nieuwe theater- en dansmakers. Voorproefje met o.a. de première ZOFiA van dansgezelschap T.r.a.s.h, De Chaostrilogie van Abattoir Fermé en een kennismaking met New Talents en Creations.

2 theaterfestival

MC’s Hollandse Nieuwe

Amsterdam: Westergasfabriek. Van 4 t/m 7 nov. Kaarten v.a. 5 euro. www.hollandsenieuwe.nl

Elfde editie van Hollandse Nieuwe, een theaterfestival voor nieuwe theatermakers en toneelschrijvers. Met interessante cross-overs tussen disciplines en (sub)culturen. Het thema van deze editie is ‘teasing’.

3 muziek

Efterklang

Utrecht: Tivoli de Helling. Tijd: 20.15u. Prijs: 10 euro. www.tivoli.nl

De Deense band Efterklang bouwt al sinds 2001 aan hun eigen sprookjeswereld waarin folk, rock, elektronica en fanfare allemaal hun plek hebben. De harde kern van Efterklang bestaat uit vijf personen, maar voor liveoptredens wordt de band uitgebreid tot soms wel negen mensen. Ook morgen in Paradiso, Amsterdam.

4 theater

Raaf (reprise)

Beverwijk: Kennemer Theater. Tijd: 20.15u. Entree: 17-21 euro. www.kennemertheater.nl

Reprise van Raaf, een toneeltekst die Sanne Vogel schreef voor haarzelf en voor Egbert-Jan Weeber en Tygo Gernandt. Twee verpauperde broers wonen op het dak van een oude parkeergarage. Afgezonderd van de wereld, in hun eigen kleine maatschappij, samen met een nest jonge raven. Dan staat er op een dag een meisje op het dak, dat maar niet weg gaat. T/m 26 nov. (www.allesvoordekunsten.nl)

5 jeugdoperafestival

Yo! Opera

Utrecht. Van 4 t/m 8 nov. Openingsvoorstelling: Stadsschouwburg, 19.30u. www.yo-opera.nl

Tijdens het Yo! Opera Festival bezoekt een jong publiek wereldpremières en voorstellingen uit Duitsland, België en Nederland. De openingsvoorstelling Grensgevallen bestaat uit tien korte opera-, film-, installatie- en gameproducties, geschreven door tien jongeren uit Utrecht en Berlijn. Wat willen zij veranderen aan de wereld om zich heen? Zie ook de documentaire vanavond op televisie.

6 muziek

Portugal. The Man + The Cave Singers

Nijmegen: Doornroosje. Tijd: 20.30u. Kaarten: 12 euro. www.doornroosje.nl

Dubbelprogramma voor liefhebbers van indierock en folk-, pop- & rootsmuziek. Het uit Wasilia, Alaska afkomstige en tegenwoordig in Portugal woonachtige The Man maakt een eigenzinnige mix van folk, indietronics, en catchy pop. De rootsrock van The Cave Singers, met flarden blues, country en folk, refereert aan de muziek van bands als Blitzen Trapper, Cold War Kids, Violent Femmes, Iron & Wine, My Morning Jacket en Cold War Kids.