When the rain begins to fall

Mijn goede vriend en collega de profeet Mahatma Gandhi beweerde een tijdje geleden dat de werkeloosheid van God de wereld erg veel kost. Nu de Allerhoogste het bijvoorbeeld vertikt om de regen op twee komma zes miljard gespleten oogjes te laten neerkomen, moeten de Chinese weerkundigen er zelf voor zorgen dat het regent. Ze strooien wat wonderpoeder, gemaakt uit oude drakenbotten en ajuinsnippers, op de geconstipeerde wolken waardoor die hun regendruppels eindelijk loslaten. Dat doen die regenkundigen niet opdat de Chinezen romantische kitschfoto’s met regendruppels als diamantjes erop kunnen maken. Zij maken die regen vooral voor jou en mij en onze miljoenen kindjes.

Zij doen het voor de wereldvrede en tegen de Derde, Vierde en Vijfde Wereldoorlog. Want ga maar eens na wat er zou gebeuren als meer dan een miljard Chinezen geen water hebben. Hoe ben jij als je dorst hebt? Vuurrood en onuitstaanbaar. Chinezen worden dan diepgeel en heel heel chagrijnig. Kwaad en radeloos lopen zij en hun uitgedroogde tongen helemaal door de Mongoolse steppen, over de Russische heiplantjes, door het enige Albanese stoplicht, helemaal tot in de Lage Landen, waar het water het lekkerst en het koelst is. Dat zullen we nog weleens zien. Dan worden wij op onze beurt namelijk kwaad want als meer dan één miljard rijstfretters ons water komen opdrinken, dan is er voor onze miljoenen niet meer genoeg om dagelijks onze rijst te koken. Trouwens, drinken ze ons zeewater, dan worden ze nog kwader want van al dat zout worden ze helemaal knettergek van de dorst. En dan komt er oorlog en zijn niet alleen zij, maar ook wij ongelukkig. Loss-loss voor de beide partijen. En dat willen de Chinese regenmannen niet. Wij ook niet. Dankjulliewel, lieverds. Xie xie.

Net als ik houdt ook mijn goede vriendin Nastya Grechyshnikova bijna ziekelijk veel van wereldvrede en daarom kunnen we het zo goed vinden. ‘I love machine guns and dream of joining the secret services to prevent war’, is haar slagzin. Nastya zit op een Moskouse legerschool en leert er machinegeweren leegschieten op mensen die het niet goed menen met de wereldvrede. Iemand moet het doen, liever zij dan een ander, om de Zesde, Zevende en Achtste Wereldoorlog te verhinderen. Dankjewel, Nastya Grechyshnikova. Spasiba!

En God, die houdt zich de laatste tijd wijselijk op de achtergrond als het om wereldvrede gaat. Met de Chinese Erwin Krollen, Miss Universe, Nastya, jou en mij erbij zijn we immers al heel goed bezig.

Saskia de Coster vervangt de komende weken Aaf. Aaf is met zwangerschapsverlof.

    • Saskia de Coster