Wet geldt ook voor hedgefondsen

Je kunt hedgefondsen hun specifieke kracht niet ontnemen. Net als andere beleggers zijn de meeste hedgefondsen op zoek naar nét dat kleine beetje extra informatie. Dat is geen excuus voor illegale transacties op basis van voorkennis, zoals oprichter Raj Rajaratnam van Galleon zou hebben gedaan. Maar het is wel hun raison d’être om anderen te snel af te zijn, en ze worden daar ook naar beoordeeld door hun klanten.

Jaren geleden, toen er nog geen wetgeving tegen handel met voorkennis bestond, was het hele punt van het tegelijkertijd handelen op veel verschillende markten dat je van voorkennis kon profiteren. Vandaag de dag gelden er andere regels. Iedereen die ook maar iets te maken heeft met de financiële markten zou moeten weten wanneer er een grens wordt overschreden. Sommige mensen in het contactennetwerk van Rajaratnam lijken voldoende signalen te hebben gekregen die erop duidden dat ze die grens waren gepasseerd.

Maar beleggers – van de managers van met miljarden gevulde hedgefondsen tot de daghandelaren op de beurs – kopen of verkopen hun stukken nog steeds in de overtuiging dat zij iets weten wat de meeste anderen niet weten. Hun ‘voordeel’ kan bestaan uit een (legale) tip van een vriend, maar ook uit de uitkomst van een gecompliceerde financiële analyse of uit de conclusies die voortvloeien uit honderden telefoongesprekken met de klanten van een bedrijf. Het verkrijgen en benutten van die kennis stelt beleggers in staat het gemiddelde marktrendement te overtreffen.

Beleggers willen ook graag de markt kunnen ‘peilen’. Net zoals een huizenkoper in zijn omgeving navraag kan doen om een idee te krijgen wat voor huizen er beschikbaar zijn en op de markt zouden kunnen komen en welke kortingen er eventueel mogelijk zijn ten opzichte van de vraagprijs, gaat het erom de marktomstandigheden te doorgronden, en het handelen en de timing daaraan aan te passen.

Grote zakenbanken als Goldman Sachs weten aantoonbaar beter wat beleggers op een grote reeks markten van plan zijn dan een hedgefonds kan weten of een handelaar van een zakenbank hun zal vertellen. Maar ook Galleon en veel andere firma’s, of dat nu hedgefondsen zijn of traditionele vermogensbeheerders, maken veel gebruik van de telefoon en verwachten dat de handelaren met wie zij zaken doen hen iets vertellen over het marktsentiment.

Het kan ook andersom. Een analist van zakenbank JPMorgan uitte al in 2001 zijn zorgen over de praktijken van Rajaratnam, aldus de Financial Times. Een vroegere medewerker van de oprichter van Galleon had de analist „veel informatie verstrekt” over de stijl van Rajaratnam. De meeste mensen zouden een dergelijke openhartigheid toejuichen, wat niets anders is dan nóg een voorbeeld van een belegger die legaal op een voordeeltje uit is.

Richard Beales

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Richard Beales