We geloven ze niet op hun blauwe ogen

Servische parlementariërs willen dat hun land snel lid wordt van de Europese Unie.

Hun bezoek aan Nederland was tevergeefs. Eerst Mladic op het vliegtuig, blijft de eis.

A street vendor sells nationalist merchandise and posters with portraits of (L-R) former Serbian president Slobodan Milosevic, former Bosnian Serb political leader Radovan Karadzic and Bosnian Serb wrtime commander Ratko Mladic, in the streets of the western Bosnian city of Banja Luka, 12 March, 2006. Slobodan Milosevic died 11 March in his prison cell in Hague where he stood on trial for warcrimes in former Yugoslavia, while Karadzic and Mladic still remain the two most wanted men by the Warcrimes Tribunal in Hague. AFP PHOTO STR AFP

Hij kent de Nederlandse gevoeligheden, wil het Nederlandse parlement dan ook beslist niet onder druk zetten. Eigenlijk wil hij maar één ding: begrip.

De Servische parlementariër Dragoljub Micunovic, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, bracht afgelopen week met zijn commissie een bezoek aan zijn Nederlandse collega’s uit de Tweede Kamer.

Nog altijd houdt Nederland, samen met België, nauwere betrekkingen tussen de Europese Unie en Servië tegen. De andere lidstaten zijn bereid de deur voor Servië op een kier te zetten waardoor het land kan toegroeien naar een volwaardig lidmaatschap van de Europese Unie. Maar minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) is met steun van een voltallige Tweede Kamer faliekant tegen. Voordat sprake kan zijn van toenadering, zal Servië de verplichtingen tegenover het in Den Haag gevestigde Joegoslaviëtribunaal moeten nakomen. Wat volgens Verhagen betekent dat Servië de van oorlogsmisdaden verdachte generaal Ratko Mladic dient op te sporen en op het vliegtuig naar Nederland moet zetten. Pas dan kan er gesproken worden over een eerste stap naar het EU-lidmaatschap van Servië: het tekenen van het zogeheten Stabilisatie- en Associatie Akkoord. Dit akkoord, dat onder andere leidt tot wederzijdse handelsvoordelen, wordt beschouwd als een voorportaal van het lidmaatschap van de Unie. Maar zolang niet alle lidstaten van de Unie hun handtekening hebben gezet wordt het niet van kracht.

Vandaar de nieuwe poging van de Serven om de Nederlandse Tweede Kamer milder te stemmen. De 79-jarige Micunovic, sinds 1990 lid van het Servische parlement, vindt dat er meer oog moet komen voor wat Servië tot nu toe wél heeft gedaan om aan de verlangens van het Joegoslaviëtribunaal te voldoen. „Van de 45 door het tribunaal gezochte personen, zijn er 43 overhandigd, alle documenten die het tribunaal heeft gevraagd zijn door Servië verstrekt en vele getuigen zijn beschikbaar”, zegt hij. „Natuurlijk, Mladic is de belangrijkste en er wordt dan ook in samenwerking met internationale opsporingsorganisaties van alles aan gedaan om hem te pakken te krijgen. We denken hem heel snel te zullen vinden. Karadzic hebben we toch ook gevonden en gearresteerd?”

Maar dat is nu juist de belofte waar Nederland weinig waarde aan hecht. Te vaak kwamen er de afgelopen jaren berichten uit Belgrado dat men generaal Mladic op het spoor was en zijn arrestatie aanstaande was. Hoe lang moet Servië nog zijn goede wil tonen, vraagt Micunovic zich af. De huidige situatie leidt volgens hem nergens heen. „Het isoleren van een land is de slechtste manier om een probleem op te lossen. Als de Europese Unie steeds maar weer luchtspiegelingen over het lidmaatschap blijft tonen zal dit het ongeloof stimuleren bij degenen die ooit geloof hadden in de EU.”

Een delegatie Tweede Kamerleden heeft Micunovic en zijn medeparlementsleden beleefd aangehoord. Maar tot een verandering van standpunt heeft het niet geleid. Kamerlid Han ten Broeke (VVD): „Er is gewoonweg geen reden de Serviërs zomaar op hun blauwe ogen te geloven.”

    • Mark Kranenburg