VVD krijgt weer kritiek over ideeën ontwikkelingshulp

Den Haag. De VVD heeft in de Tweede Kamer opnieuw stevige kritiek gekregen op haar ideeën om op ontwikkelingshulp te korten. VVD-Kamerlid Boekestijn vindt dat de hulp van rijke landen de zelfredzaamheid van vooral Afrikaanse landen kapot heeft gemaakt. Dat bleek gisteren tijdens een overleg over de begroting van 2010 van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA). De VVD-fractie kondigde aan de begroting opnieuw niet te steunen. De liberalen deden dat ook met de begroting van 2009 en ze keurden het jaarverslag over 2008 eveneens af. Volgens Boekestijn leidt hulp tot meer corruptie en is het slecht voor de democratisering en concurrentie. CDA, PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie hebben geen begrip voor het uitgangspunt van de VVD. Zij dringen net als de VVD aan op internationale solidariteit maar willen ook effectievere hulp waar mogelijk.