Verlofganger past in daderprofiel moord

De voortvluchtige gedetineerde die donderdag in Utrecht na een wilde achtervolging werd aangehouden, wordt door de politie ook in verband gebracht met een poging tot moord op 18 oktober in Lettele (gemeente Deventer, Overijssel).

De politie IJsselland bevestigt dat het onderzoeksteam van de moordpoging in Lettele contact heeft met de politie in Utrecht. Daar werd donderdag een 31-jarige voortvluchtige man aangehouden die wordt verdacht van diverse pogingen tot verkrachting.

Volgens de woordvoerder van de politie IJsselland is de 31-jarige voortvluchtige „zeker nog geen verdachte” in de zaak in Lettele. „Er zijn enkele overeenkomsten die onze aandacht trokken.” De man die een 22-jarige vrouw zou hebben willen ontvoeren en doden reed net als de man in Utrecht in een lichtgekleurd busje. Ook zijn leeftijd (31) past in het daderprofiel in Lettele, die volgens zijn slachtoffer tussen de 20 en de 40 is. Het ging telkens om vrouwen.

Het OM maakte gisteren bekend dat de aangehouden verdachte in Utrecht in juni niet terugkeerde van een driedaags proefverlof. De man zat een tweejarige straf uit voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en verduistering. Toen hij verdween moest hij nog anderhalf jaar in detentie doorbrengen. Nog tijdens zijn driedaagse verlof is hij aangehouden na dronken rijden. Hij kreeg een proces-verbaal en werd heengezonden. Drie dagen nadat hij zich had moeten melden, ging een arrestatiebevel uit.

Volgens het OM probeerde de verdachte vorige week twee keer een vrouw te verkrachten. Hij wordt verdacht van vrijheidsberoving, verkrachting, poging tot verkrachting en poging tot doodslag op agenten. Het OM realiseert zich „hoe pijnlijk dit alles moet zijn voor de twee slachtoffers”.

Aan de zaak in Lettele werd op tv aandacht besteed door Opsporing Verzocht. Op 18 oktober werd de 22-jarige vrouw ’s nachts door een man aangesproken toen zij richting Lettele fietste. De man zou gedreigd hebben haar te doden als ze niet in zijn busje stapte. Volgens dagblad de Stentor zou de vrouw zich hebben verzet en de man haar daarna hebben proberen te wurgen waarbij de vrouw tijdelijk het bewustzijn verloor. De man zou er toen vandoor zijn gegaan.