TofuWijzer

Vorige week, terwijl collega Marjoleine de Vos in deze kolom haar liefde voor orgaanvlees betuigde, verscheen de VleesWijzer. De Wijzer (www.vleeswijzer.nl) is een initiatief van Milieudefensie en Varkens in Nood en laat zien hoe diverse soorten vlees en vleesvervangers scoren op dierenwelzijn en milieubelasting.

De producten op de wijzer zijn, net als bij de VISwijzer, ingedeeld in een stoplichtsysteem. En daar kleeft een nadeel aan: de werkelijkheid kent meer kleuren dan rood, oranje en groen.

Zo is bij de inschaling gewerkt met gemiddelden (en maakt het milieutechnisch nogal wat uit met hoeveel en met welke soja een varken is gevoederd), is een complete categorie biologisch scharrelvlees over het hoofd gezien (wild), en vind ik het curieus dat er wél industriële vleesvervangers als Quorn en Valess op staan, maar geen kaas en eieren. Kortom, de werkelijkheid is stukken minder simplistisch dan zo’n kleurenkaart wil doen geloven.

Afijn. Hij is er nu eenmaal, en als bewustwordingscampagne heeft de VleesWijzer best kans van slagen. Carnivorisme en vegetarisme waren zelden zo mediafähig als nu. (A propos: een dezer dagen verschijnt Dieren Eten, van Jonathan Saffran Foer. In Vrij Nederland beloofde de Amerikaanse schrijver een intelligente, genuanceerde visie op de hedendaagse vleesindustrie. Iets om naar uit te kijken.)

Intussen ben ik stiekem toch een beetje in mijn nopjes met één aspect van de VleesWijzer. Tofu blijkt, alle horrorverhalen over verwoestende sojateelt ten spijt, zo groen als gras.

Oké, het is inconsequent me hierover te verheugen, gezien bovenbesproken scepsis. Maar laat ik nu sinds enige tijd smoorverliefd zijn op tofu. En laat liefde nu blind maken...

Een recept voor tofuburgers. Kant- en klare vegaburgers uit de supermarkt zitten vol fabriekshelpertjes (ze staan in de VleesWijzer op nummer 3). Dat kunnen we zelf beter, bijvoorbeeld met dit recept uit Madhur Jaffrey’s Vegetarische gerechten.

Voor 8 burgers:

450 gram stevige tofu

5 eetlepels arachideolie

3 lente-uitjes, in dunne ringen

4 grote shiitakepaddestoelen, kleingesneden

½ winterwortel, kleingesneden

1 stengel bleekselderij, kleingesneden

1 vers groen pepertje, fijngehakt

4 eetlepels fijngehakte koriander

2 - 3 eetlepels tamari of lichte sojasaus

1 ei, losgeklopt

ongeveer 8 eetlepels gedroogd broodkruim

Leg de tofu tussen een dubbele laag keukenpapier en leg er iets zwaars op. Laat 1 uur uitlekken en verkruimel de tofu boven een kom. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Fruit de lente-ui, paddestoelen, wortel, selderij en groene peper 3 minuten op hoog vuur. Voeg bij de tofu, net als de koriander, en sojasaus, zout en peper naar smaak. Kneed er het ei en 5 eetlepels broodkruim door en vorm 8 kleine burgers. Paneer de burgers met de rest van het broodkruim en bak ze op matig vuur in de resterende olie. Ze hebben 3 - 4 minuten aan elke kant nodig.

Janneke Vreugdenhil

    • Janneke Vreugdenhil