Stagiair Groeneveld blogt over aanval piraten

Per Groeneveld (19) uit Rotterdam kan een bijzondere werkervaring op zijn cv zetten. De stagiair aan boord van de Nederlandse tanker Jo Cedar is gisteren ontsnapt aan een kaping door Somalische zeerovers.

„We zijn zonet aangevallen door piraten”, zo begint het bericht dat gisteravond om 20.27 uur verscheen op het weblog dat Groeneveld bijhoudt vanaf de Jo Cedar. De Rotterdammer vaart mee op het schip voor zijn opleiding tot maritiem officier. De 182 meter lange tanker, op weg van Antwerpen naar Mombasa in Kenia, werd „rond 15 uur” beschoten door piraten in twee kleine bootjes. „Ze hadden machinegeweren en RPG’s [rocket propelled grenades]”, aldus Groeneveld. De 31 opvarenden verzamelden zich in de machinekamer, „waar we de kogels konden horen”. De kapitein van de Jo Cedar verhoogde de snelheid en voerde vaarmanoeuvres uit. Na „een klein uurtje” wist hij de piraten af te schudden. Niemand is bij de aanval gewond geraakt, heeft ook de Nederlandse vestiging van rederij Jo Tankers verklaard. „Iedereen is wel heel erg geschrokken”, aldus het blog. De Jo Cedar, die olie en chemicaliën vervoert, vervolgt haar koers naar Mombasa.

De aanval kwam niet als een volslagen verrassing, zo valt op te maken uit Groenevelds weblog. Al ruim voordat hij op 22 juli inscheepte aan boord van de Jo Cedar in Rotterdam, toont hij zich bewust van de risico’s. Eenmaal onderweg beschrijft hij de „voorzorgsmaatregelen” die meer vrachtschepen nemen sinds de piraterij bij Somalië vorig jaar explosief toenam.

Een foto op het weblog toont de meters prikkeldraad langs de reling. Ook is het schip uitgerust met „waterleidingen die kokend heet water langs het schip spuiten”. Eind oktober voer de Jo Cedar in konvooi van een internationale missie door de Golf van Aden. Daarna ging het schip zuidwaarts, naar Mombasa. Met een omweg „om de piraten te vermijden”.

Lees Groenevelds weblog via nrc.nl/buitenland