Sri-Lankese generaal belaagd op bezoek in VS

De regering van Sri Lanka heeft gisteren de Amerikaanse ambassadeur in Colombo op het matje geroepen. Sri Lanka maakt ernstig bezwaar tegen het plan van de Amerikaanse immigratieautoriteiten om de Sri-Lankese chef-staf, generaal Sarath Fonseka, te ondervragen over mogelijke schendingen van de mensenrechten. Fonseka stond eerder dit jaar aan het hoofd van de strijdkrachten van Sri Lanka toen deze het rebellenleger van de Tamil Tijgers definitief versloegen. Daarbij zouden volgens een vorige week door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar het Congres gestuurde rapportage op grote schaal de mensenrechten van onschuldige Tamils zijn geschonden. Nog altijd bevinden zich zo'n 180.000 burgers tegen hun wil in vluchtelingenkampen.

Volgens de Sri-Lankese regering willen de Amerikanen in werkelijkheid informatie krijgen van Fonseka om zo de minister van Defensie Gotabaya Rajapaksa van het land te arresteren. Deze broer van de Sri-Lankese premier Mahinda Rajapaksa is tevens Amerikaans staatsburger en zou door de Amerikanen kunnen worden vervolgd.

Sri Lanka staat onder zware internationale druk in verband met mogelijke schendingen van de mensenrechten. Vorige week suggereerde de VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten een onderzoek in te stellen. De Europese Unie overweegt handelsconcessies voor Sri Lanka op te schorten.