Sony Ericsson Xperia X10 met Android

Xperia_X10_smallSony Ericsson maakt vandaag de specificaties bekend van de nieuwe Xperia X10 smartphone met volledige aanraakbesturing. Met dit nieuwe toestel, dat draait op Google’s Android besturingssysteem, doet het Zweeds/Japanse bedrijf een nieuwe poging om een goed alternatief bieden voor de Apple iPhone, de RIM BlackBerry en HTC telefoons met een Android besturingssysteem. De hardwarespecificaties zijn veelbelovend: een 1 GHz processor, 8,1 megapixel beeldchip en een kleurenscherm van 4 inch is meer dan veel concurrenten bieden. [Meer specificaties na de knip.]

De vorige Xperia X1 had ook indrukwekkende specificaties, maar draaide op Windows Mobile met een aangepast uiterlijk. De X1 had een eigen standaard voor simpele applicaties - panels - die op het beginscherm van de telefoon konden draaien.Die formule kon echter niet opboksen tegen snelheid waarmee ontwikkelaars programma’s schreven voor de softwarewinkels van Apple en Google. Inmiddels hebben ook Microsoft, RIM en Nokia een centrale verzamelplaats voor mobiele software.
Android is een meer open platform, beseft ook Sony Ericsson zich, en biedt gebruikers de mogelijkheid om extra software te downloaden via>Android Market.

De Xperia X10 heeft behalve Android een eigen SonyEricsson-laagje gekregen, UX geheten. In die UX-schil draaien eigen applicaties, zoals Timescape. Gebruikers kunnen de communicatie met een contactpersoon, of die nou via Facebook, Twitter, sms of mail plaatsvindt, op één plek terugvinden.Timescape beschikt ook over gezichtsherkenning: zo worden foto’s van maximaal vijf contactpersoon automatisch herkend en verbonden aan de gegevens van die persoon.
Daarnaast ontwikkelde Sony Ericsson Mediascape, een applicatie die muziek en films van allerlei bronnen (inclusief de betaalde PlayNow dienst) op een overzichtelijk punt aanbiedt.
De X10 wordt geleverd met Android 1.6, dus zonder de nieuwe navigatie mogelijkheden die Google in Android 2.0 gaat stoppen. Overigens is Google Maps Navigation ook uitgeschakeld in de Motorola Droid die in Europa op de markt verschijnt. In de VS wordt deze smartphone gebruikt om Google’s nieuwe turn-by-turn navigatie te promoten, maar Google biedt de dienst alleen in de VS aan.
Sony Ericsson stopt ondertussen niet met andere besturingssystemen. Zo wachten we ook nog met smart op de iDou, een toestel met Symbian en 12 megapixel beeldchip.
Specificaties:

Android 1.6 besturingssysteem

1 GHz  Qualqomm Snapdragon processor
kleurenscherm van 4 inch (480 x 854 pixels)
8,1 megapixel camera.
A-GPS, UMTS HSPA 900/1700/2100 en GSM 850/900/1800/1900
Wifi, micro usb en bluetooth
3,5 mm audioverbinding
gewicht 135 gram
formaat: 199 x 63 x 13 mm:
telefoongeheugen tot 1 GB
Meegeleverde SD geheugenkaart 8 GB
Verkrijgbaar in zwart en wit
Prijs onbekend, maar zonder abonnement vermoedelijk rond de 600 euro.
    • Marc Hijink