Snoep en pleisters tegen de sigaret

Wie wil stoppen met roken en daar als hulpje nicotinepleisters, nicotinesnoep of een antidepressivum bij wil gebruiken, kan het best pleisters en snoepjes combineren. Die combinatie komt als beste uit een vergelijking van vijf medicinale stoppen-met-rokenmethoden die gisteren is gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.

Ongeveer 45 procent van de mensen die nicotinepleisters en -zuigtabletten combineerde, kon na een half jaar nog van de sigaret afblijven. Van de mensen die maar één medicijn gebruikten slaagde 35 tot 40 procent, tegen nog geen 20 procent van de mensen die een neppleister of -pil kregen.

Het onderzoek is een van de weinige waarin medicinale methoden in één onderzoek direct met elkaar zijn vergeleken. Daaraan ontbreekt het vaak als er concurrerende medicijnen bestaan. De producenten van medicijnen vergelijken hun product niet graag met dat van de concurrent. Vergelijking van apart uitgevoerde onderzoeken is moeilijk, omdat de omstandigheden dan verschillen. Het is werk voor universitaire onderzoekers, maar die hebben zelden geld voor duur geneesmiddelenonderzoek.

De onderzoekers van het Amerikaanse Center for Tobacco Research and Intervention van de universiteit van Wisconsin – naar eigen zeggen niet betaald door tabaksindustrie of farmaceutische industrie – wierven ruim 1.500 proefpersonen om nicotinepleisters, nicotinezuigtabletten, het antidepressivum bupropion (merknaam Zyban) en de combinaties van Zyban met zuigtabletten en pleisters met zuigtabletten te vergelijken. Er waren ook mensen die een nepbehandeling (placebo) kregen.

De deelnemers rookten voor het stoppen meer dan negen sigaretten per dag. Het was niet voor het eerst dat ze probeerden te stoppen. Ze mochten tot acht weken na het stoppen de pleisters en het antidepressivum gebruiken en tot twaalf weken de nicotinesnoepjes (zuigtabletten). Na een half jaar keken de onderzoekers wie weer rookte.