Poetin wil EU-geld voor Oekraïne

De Europese Unie moet Oekraïne 1 miljard dollar lenen om het land te helpen zijn gasrekening aan Rusland te betalen, en zo komende winter nieuwe problemen met de gasvoorziening in Europa te voorkomen. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gisteren gezegd na een ontmoeting in Moskou met zijn Deense collega Lars Løkke Rasmussen.

Volgens Poetin is Oekraïne, dat zwaar getroffen is door de economische crisis, niet in staat zijn rekening te betalen. Als Oekraïne niet betaalt, sluit Rusland mogelijk de gaskraan, waardoor ook andere Europese landen in problemen kunnen komen: Europa importeert bijna al zijn gas uit Rusland en dat wordt vrijwel allemaal via Oekraïne vervoerd. In 2006 en begin dit jaar leidden soortgelijke problemen tussen Rusland en Oekraïne ook al tot leveringsproblemen in de rest van Europa.

Aanstaande zaterdag moet Oekraïne zijn rekening voor oktober hebben betaald. Het land zegt zelf dat het die kan betalen. Eerdere rekeningen werden op tijd betaald door onder meer geld bij te drukken. Volgens waarnemers kan dat echter niet onbeperkt, omdat anders de inflatie te veel toeneemt.

Poetin waarschuwde afgelopen vrijdag voor het eerst voor nieuwe problemen. Dat gebeurde na een ontmoeting met de Oekraïense premier Joelia Timosjenko. Timosjenko zou tegen Poetin gezegd hebben dat de Oekraïense president, Viktor Joesjtsjenko, de betalingen probeert tegen te houden.

Timosjenko en Joesjtsjenko zijn rivalen bij de komende presidentsverkiezingen in januari. Met de pro-westerse Joesjtsjenko heeft Moskou een moeizame relatie. Met Timosjenko is de relatie pragmatischer. (AP, Reuters, AF)