Poetin: EU moet Kiev geld lenen voor aardgas

De Russische premier Vladimir Poetin vindt dat de Europese Unie maar geld moet lenen aan Oekraïne om te zorgen dat Kiev kan betalen voor Russische gas. Dan komt de gastoevoer naar Europese consumenten deze winter ook niet in gevaar, aldus de Russische premier gisteren.

„Als er problemen zijn, vragen we onze Europese collega’s om betrokkenheid en om Oekraïne het nodige geld te lenen. Geef ze op zijn minst een miljard. Waarom gierig zijn? Ze (de EU, red) hebben het geld, dus waarom dokken ze niet?” Poetin deed zijn uitspraken na gesprekken met zijn Deense ambtgenoot Lars Lokke Rasmussen.

Ongeveer 20 procent van het gas dat in de EU wordt gebruikt, komt uit Rusland. Verschillende Oost- en Zuid-Europese landen zijn volledig afhankelijk van Russisch gas. Afgelopen januari leidde een ruzie tussen Kiev en Moskou over de gasprijs ertoe dat Rusland de gastoevoer stopzette. Hierdoor zaten honderdduizenden Europeanen zonder gas.

Sinds januari heeft Oekraïne zijn gasrekening steeds netjes betaald. Maar Rusland zei vorige week dat Kiev wellicht achter gaat lopen met betalingen nu zijn financiële middelen flink zijn afgenomen door de de economische crisis.

De Russische waarschuwing viel samen met het begin van de verkiezingscampagne in Oekraïne. Analisten zeggen dat Moskou Oekraïne onder druk wil zetten om een relatief pro-Russische leider te kiezen. De Oekraïense president Joesjtsjenko en premier Poetin kunnen elkaar sinds de ‘Oranjerevolutie’ van 2004 niet luchten of zien. Joesjtsjenko beschouwt Rusland als een intimiderende ex-kolonisator, Poetin vindt de westerbuur een verrader die zich liever bij de EU en de NAVO aansluit.

Vorige week zei Poetin dat de EU niet genoeg gedaan heeft om Oekraïne te helpen, een aantijging die de Europese Commissie ontkende. „De Europese Commissie heeft alles gedaan wat ze kon om te voorkomen dat Europese burgers lijden onder de gevolgen van een nieuwe gasruzie tussen Moskou en Kiev.” (Reuters)