op nrcnext.nl

Rechts of extreem-rechts?

Arme Hans Moors. De onderzoeker die voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een rapport maakt over radicalisering en polarisatie in Nederland wordt naar eigen zeggen overspoeld met haatmails. Reden: volgens een artikel in de Volkskrant van zaterdag zou het rapport PVV-leider Geert Wilders omschrijven als een rechts-extremist, een gevaar voor de staatsveiligheid en als een politicus die de democratie ondermijnt. Even bellen met Moors.

12 Sobibor-overlevenden

Een goede reden om de film Escape from Sobibor weer eens te kijken. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft gisteren op een nieuwe website www.sobiborinterviews.nl een reeks interviews gezet met joodse gevangenen die betrokken waren bij de bloederige opstand in het concentratiekamp Sobibor op 14 oktober 1943.