Op linkse debatsite Joop moeten bloggers ook oplossingen bieden

De ambitie is een genuanceerd alternatief voor weblog GeenStijl. Debat- en opiniesite Joop, die de VARA vanmiddag lanceert, wil het niveau van het publieke debat op internet verhogen. Vooral progressieve meningen moeten er de ruimte krijgen, van D66 tot SP.

De toon moet volgens initiatiefnemer Francisco van Jole kritisch zijn, niet zuur of zeurderig. Mopperen, klagen en schelden is niks voor Joop. „Bloggers moeten ook oplossingen aandragen voor problemen die ze aansnijden.”

Vaste bijdragen aan Joop komen van bekende Nederlanders zoals VARA-journalist Paul Witteman, wetenschapper Rick van der Ploeg, columnist Heleen Mees, cabaretier Dolf Jansen en historicus Maarten van Rossem. Waarom juist opinies van prominenten die al domineren in andere media? „We bieden een soort talkshow, maar dan op internet”, zegt Van Jole. „We bundelen visies van prominenten, maar geven ook ruimte aan nog onbekende bloggers.”

Alleen al de aankondiging van Joop, die wordt betaald met verenigingsgeld van de VARA, bracht op internet een storm van sarcastische reacties op gang. Zonder dat iemand ook maar iets had gezien werd Joop al „een censuur fatsoensblog” genoemd.

Blogger Bert Brussen, oud-medewerker van GeenStijl, lanceerde direct tegenhanger De Jaap, die hij maakt met vrijwilligers. „De Jaap moet een open podium worden voor álle politieke gezindten van PVV tot GroenLinks, zonder de stem van de maker maar met prikkelende, gedegen en onderbouwde discussies”, zegt Brussen.

Hoe verschillend ook, beide sites hebben hetzelfde doel: de debatcultuur op internet verbeteren. Van Jole vindt veel reacties „vaak erg primair, niet verder gaan dan welles-nietes. Ze spelen erg op de man”. De discussies over zijn eigen initiatief vond hij weinig fijnzinnig. „Een kleine groep probeert je monddood te maken. Alles wat je zegt wordt verdraaid.” Brussen zegt echter dat hij geen andere wapens gebruikt dan Van Jole. „Hij zet webloggers weg als rechtse schreeuwers die het debat kapotmaken.”

Communicatiewetenschapper Mark Deuze vindt beide initiatieven niet op voorhand een verbetering voor de digitale debatcultuur. „De VARA had dit natuurlijk nooit alleen moeten doen, maar in samenwerking met bijvoorbeeld De Balie of een universiteit. Iedereen probeert het wiel opnieuw uit te vinden.”

Nieuwe debatsites: www. joop.nl en www.dejaap.nl