Ondertussen, een eindje verderop...

The new Navy assault ship USS New York, built with World Trade Center steel, passes the World Trade Center construction site as it arrives Monday, Nov. 2, 2009 in New York. (AP Photo/Mark Lennihan) AP

De nieuwste aanwinst van de Amerikaanse marine voer gisteren New York City binnen en hield even stil bij Ground Zero, de plek op het eiland Manhattan waar ruim acht jaar geleden, op 11 september 2001, twee passagiersvliegtuigen op het World Trade Center invlogen.

7,5 ton staal uit de ruïnes van het WTC werd omgesmolten en verwerkt in de boeg van de USS New York. Dat is ongeveer 0,03 procent van het totale scheepsgewicht. Het oorlogsschip kreeg een jaar na de aanslag zijn naam, als eerbetoon aan de slachtoffers die vielen in New York.

De USS Arlington en de USS Somerset, vernoemd naar de gebieden waar de twee andere gekaapte vliegtuigen op 9/11 neerstortten, zijn nog in aanbouw. Arlington is de plaats waar het Pentagon staat, Somerset het district in Pennsylvania waar vlucht 93 neerstortte.

Rosaleen Tallon verloor bij de ramp haar broer Sean, een New Yorkse brandweerman. Tallon is één van de mensen die gisteren aan de waterkant naar het schip stonden te kijken. „Het is een transformatie van iets wat zo verwrongen en lelijk is, tot iets waar we trots op kunnen zijn”, vertelde ze aan persbureau AP.

Na 21 saluutsschoten bij Ground Zero voer het 680 miljoen euro kostende schip verder noordwaarts over de Hudsonrivier, tot aan pier 88 op Manhattan. Daar wordt het komende zaterdag officieel gedoopt. Het schip blijft in New York liggen tot aan Veteranendag, volgende week woensdag.