Omstreden oligarch met passie voor basketbal in Moskou vermoord

De voormalige, KGB-spion Sjabtai Kalmanovitsj die op latere leeftijd koos voor een carrière als basketbaltycoon, is gisteren in Moskou vermoord.

Kalmanovitsj werd in de buurt van zijn appartement in zijn Mercedes onder vuur genomen door onbekenden in een passerende Lada. De zestigjarige Kalmanovitsj was op slag dood.

De in Litouwen geboren Kalmanovitsj was een kleurrijke figuur in Rusland. Hij vluchtte in 1971 naar Israël waar hij enige tijd de regering adviseerde over Joodse immigranten uit de Sovjet-Unie, en was daarna korte tijd Israëls gezant in Sierra Leone.

In 1988 werd hij echter veroordeeld voor spionage voor de KGB. Vermoed wordt dat Kalmanovitsj in ruil voor een veilige terugkeer naar de Sovjet-Unie Moskou had beloofd Israëlische militaire geheimen door te spelen.

Na vijf jaar werd hij vervroegd vrijgelaten, waarna hij enige tijd in Sierra Leone verbleef en daar een fortuin maakte in de diamanthandel. Daarna keerde hij terug naar Moskou, waar hij een van de oligarchen was die, vaak op dubieuze wijze, profiteerden van de privatiseringen in de nadagen van de Sovjet-Unie.

Later groeide Kalmanovitsj uit tot een soort showbizzfiguur. Hij sponsorde drie grote basketbalclubs en werd manager van het Russische vrouwenbasketbalteam. Ook organiseerde hij concerten in Moskou met Michael Jackson en José Carreras.

Volgens onderzoekers houdt de aanslag van gisteren mogelijk verband met Kalmanovitsj’ zakenactiviteiten. Hij zou banden hebben gehad met maffiabazen.