Offensief overheid in media tegen de griep

Er komt een grote voorlichtingscampagne over de Mexicaanse griep. Dat heeft het ministerie van VWS vorige week besloten, omdat overheid en huisartsen onverwacht veel vragen van burgers krijgen over die griep. Gisteren kreeg Postbus 51 een recordaantal vragen over de griep: 2.500. Twee weken geleden waren dat er nog gemiddeld 200 per dag.

Vanaf maandag komen in alle landelijke dagbladen één grote en enkele kleinere advertenties. Volgende week zijn er spotjes op de televisie en radio. Postbus 51 is speciaal voor de Mexicaanse griep deze maand in de weekenden te bellen. Tot vorige week wilde VWS alleen een advertentie plaatsen in de huis-aan-huisbladen. Die campagne is ingetrokken, zegt een woordvoerder van VWS.

De nieuwe campagne moet Nederland voorlichten over de Mexicaanse griep. Het voorlichtingsoffensief komt kort na het begin van de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep, die gisteren op gang is gekomen. De campagne wijst erop dat als iemand zich ziek voelt bij Postbus 51 en een website moet nagaan of hij Mexicaanse griep heeft. Als dat het geval is, moet hij thuis blijven, adviseert VWS in de spotjes en advertenties. Ook wijst het ministerie op het belang van goede hygiëne.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt dat de voorlichting bijdraagt aan een beter begrip van de Mexicaanse griep. Cijfers heeft de organisatie niet, maar een LHV-woordvoerder zegt dat huisartsen „veel” vragen over Mexicaanse griep krijgen. „Vooral sinds de dood van het 14-jarige meisje anderhalve week geleden willen veel ouders informatie.” Vorige week overleden drie kinderen die Mexicaanse griep hadden.

Sinds gisteren worden vijf miljoen griepvaccins geleverd bij de huisartsen. De eerste griepprikken vinden deze week plaats, maar de meeste worden de daaropvolgende twee weken gegeven. In december is er een tweede prik nodig die de bescherming verder vergroot.

De vaccins zijn voor 60-plussers, hulpverleners in zorginstellingen, diabetici en mensen met ademhalings- of hartproblemen. Vrouwen die meer dan drie maanden zwanger zijn, mogen ook een griepprik halen. De Gezondheidsraad en het RIVM komen deze week met een advies aan minister Klink (volksgezondheid, CDA) of ook kinderen een vaccinatie moeten krijgen.

Nieuws en achtergronden op nrc.nl/griepvirus

    • Frits Baltesen