Noord-Korea eist direct overleg met VS over atoomprogram

SEOUL. Noord-Korea heeft gisteren de druk op de Verenigde Staten opgevoerd om in te gaan op zijn eis voor directe onderhandelingen over het nucleaire programma van het land. Pyongyang dreigt ”zijn eigen weg te gaan” als de VS bilaterale onderhandelingen afwijzen. Deze verklaring van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgde op het recente bezoek van een onderhandelaar over nucleaire kwesties aan de Verenigde Staten. Tijdens deze ontmoeting heeft Noord-Korea de eis voor directe onderhandelingen met de VS herhaald als voorwaarde voor terugkeer naar het internationale overleg over nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea stapte in april uit het internationale ontwapeningsoverleg, na de veroordeling door de VN-Veiligheidsraad van Noord-Korea`s lancering van een langeafstandsraket. Waarnemers brengen de Noord-Koreaanse druk op de VS in verband met de dringende behoefte van het land aan internationale hulp. De economie is gehavend, een groot deel van de bevolking heeft voedselgebrek.

Lees de brief van Karadzic via:nrcnext.nl/links